Przepis znaleziony na blogu Pracownia Wypieków. Bardzo prosty w wykonaniu, pod warunkiem, że go nie ponaglamy ;) Pyszna chrupiąca skórka i sprężysty środek. Polecam :)
Składniki na zaczyn:
- 360g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
- 300g wody
- 20g zakwasu żytniego
Składniki na ciasto właściwe:
- 230g mąki żytniej
- 300g mąki pszennej
- 400g wody
- 1 płaska łyżka soli morskiej (w przypadku zwykłej dać mniej)
- 1 łyżeczka (3g) suszonych drożdży
Wieczorem przed pójściem spać:
Składniki zaczynu mieszamy w misce do momentu połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16godz.
Następnie:
Dodajemy do zaczynu wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszamy dokładnie np mikserem ok. 5 min. do momentu połączenia składników. Zostawiamy pod przykryciem na 30-60 minut.
Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej olejem słonecznikowym i wysypanej otrębami żytnimi (nie smarować masłem ani oliwą bo przywiera). Delikatnie przełożyć ciasto. Spryskać wierzch olejem i zostawić do wyrośnięcia 50-60 minut.
Nagrzac piekarnić do temp. 230 stopni. Wyrośnięte ciasto posypujemy czym kto lubi (makiem, sezamem, kminkiem, mąką) i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 220 stopni. Jeśli chcleb zbyt szybko się rumieni przykrywamy folią aluminiową. Dopiekamy 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blaszki i studzimy. Nie kroimy gorącego chleba.
Smacznego :)
Piękny jest i bardzo apetycznie wygląda!Masz koszyk do wyrastania? W jakiej formie piekłaś?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asiek
Nie , nie mam koszyka niestety... Piekłam w garnku rzymskim :) Poprzedni piekłam bezpośrednio wyłożony uformowany bochenek na blszcze i też było extra ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚliczny :) uwielbiam domowe pieczywo na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńpiekny chlebek:)
OdpowiedzUsuńśliczny :)
OdpowiedzUsuńten chlebek wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZrobilam zaczym i mam bardzo gesta mase,czy tak ma byc ?
OdpowiedzUsuńCzy moze ten zaczyn powinien byc bardziej wodnisty?
jest dobrze :) Zaczyn wychodzi gęsty :)
UsuńOK,to dobrze :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jedno pytanie ;)
Jaki profil powinnam wybrac aby pokazalo sie moje zdjecie w zadawanych tutaj komentarzach?
Dzieki,Jola:)
musisz być gdzieś zalogowana np na google :)i tam tworzysz swój profil :)
UsuńO Qurcze zapomnialam dodac drozdzy,tzn bedzie musial dluzej wyrasac?Zakrecona od rana
OdpowiedzUsuńJola:)
:) zdecydowanie dłużej :) Drożdże przyspieszają proces wyrastania. Jeśli do chleba nie dodaje się drożdży wówczas należy zwiększyć ilość zakwasu ;) A długo Ci juz ten chleb rośnie bez drożdży? Może jeszcze dodasz i wyrobisz od nowa...
UsuńJuz bedzie tak okolo 1,5godz ale sporo mi podrosl,wiec przetrzymam go jeszcze z godzinke i zobaczymy :)
OdpowiedzUsuńPiekny chlebek, a drożdze moga być zwykłe, ile w przeliczeniu by mozna ich dać? Dzieki Edyta
OdpowiedzUsuńPiekny chlebek, a drożdze moga być zwykłe, ile w przeliczeniu by mozna ich dać? Dzieki Edyta
OdpowiedzUsuńNiewiele. One sa dla wzmocnienia zakwasu. Ok 7-10g wystarczy ;)
Usuń