Uwielbiam ich smak. Doskonałe jako dodatek do publikowanego wcześniej chleba ze skwareczkami. Najpyszniejsze w wykonaniu mojego taty :) Ostatnio zdradził mi swój sekretny przepis :) Dziś dzielę się nim z Wami :)
Polecam baaaardzo :)
Składniki:
- 3 kg ogórków średniej wielkości
- 3 litry wody (nieprzegotowanej)
- 3 łyżki stołowe soli (zaokrąglone)
- 2 ząbki czosnku (pokroić w plasterki)
- 1 koszyczek dojrzałego kopru
- 1 mała laska chrzanu (wielkość małego palca)
Ogórki umyć, końce przyciąć. Na dnie dużego słoja (najlepiej glinianego) ułożyć: koper, chrzan i czosnek. Na to ogórki. Całość zalać wodą. Po 6-7 dniach ogórki są gotowe (można ten proces przyspieszyć o ok 2 dni dodając do słoja kawałeczek chleba na zakwasie).
*Zadbać o to, aby wszystkie ogórki były zanurzone. Dobre efekty daje położenie na ogórkach płaskiego talerza i naciśnięcie go tak aby nabrał wody. Słój przykryć ścierką.
Smacznego :)
małosolne są pycha :)
OdpowiedzUsuńmalosolne do idealny dodatek do chlebka ze smalczykiem:)
OdpowiedzUsuńTeż mam taki gliniany słój. Najlepiej się sprawdza do małosolnych :)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam Woje ogóraski i nabrałam na nie ogromnej ochoty. A jestem w siódmym miesiącu ciąży, zachcianki muszę zaspokajać na bierząco :D włąśnie nastawiłam kilogram ogórków na małosolne, ale niestety nie miałam kamiennej soli, tylko zwykłą jodowaną, nie wiem czy to się wogóle uda. Mam nadzieję, że kamienny garnek uratuje sytuację ;-)
OdpowiedzUsuńuda się uda :D Trzymam kciuki :D
Usuń