Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 lipca 2011

Drożdżowe bułeczki z kruszonką migdałową




Uwielbiam drożdżówki i słodkie bułeczki. Moje dzieci też... albo może to ja sobie tak wmawiam za każdym razem by mieć pretekst do ich upieczenia ;) Dziś skusiłam się na bułeczki z bloga Liski. Robi sie je bardzo łatwo w zasadzie tak... przy okazji ;) Świetnie zdadzą egzamin przy podaniu na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z masełkiem... i dżemem malinowym.... pycha...
Z przepisu wyszło mi 9 sporych bułeczek które upiekłam w tortownicy o średnicy 30 cm. Lepiej jednak by było, gdybym rozmieściła je inaczej (np. 8 a nie 9 i tylko jedna w środku) wtedy wyszły by równiótkie :) Nie ma co jednak narzekać bo już i tak nie ma  nad czym...bułeczki zniknęły gdzieś... i nikt nie wie gdzie ;) Polecam :)


Składniki:
  • 600g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdzy suszonych lub 20g świeżych
  • 40g cukru
  • 50g masła (rozpuszczone)
  • 1 jajko
  • 240ml mleka (letnie)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 50g cukru
  • 2 łyżki posiekanych drobno migdałów
  • ja dodatkowo dałam odrobinę cynamonu
do posmarowania:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

 W przypadku drożdzy świeżych zrobić zaczyn (drożdże wymieszać z małą ilością cukru i mleka) i zostawić na chwile do wyrośnięcia.
W ciepłym mleku rozpuścić masło, cukier i sól. Gdy lekko przestygnie dodać roztrzepane jajko. Wymieszać z mąką i zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto (jest dośc zwarte).
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz (do podwojenia objętości).
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki o średnicy 3-4 cm i układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem ok. 2 cm odstępów. Zostawić do napuszenia ok 30-40 minut.
Składniki na kruszonkę szybko zagnieść palcami.
Napuszone bułeczki posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 200 stopni i piec ok 20-25 minut (do zezłocenia).
Smacznego :)


  

4 komentarze:

  1. Pyszne! Czuję aż ich zapach:) Ja też uwielbiam drożdżowe i zawsze szukam pretekstu do zrobienia:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mogłabym esencję (rozumiem przez to ekstrakt) waniliowy zastąpić zwykłym aromatem waniliowym?

    OdpowiedzUsuń