Przepis na tą szarlotkę przyniosła mi mama, która z kolei dostała go od swojej koleżanki. Pogrzebałam w internecie i znalazłam jego pierwowzór na blogu ChiliBite. To jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam. Baaardzo dużo jabłek - mało ciasta - warunek idealnej szarlotki. Ta jest dokładnie taka.... Większa jej część zniknęła zanim wystygła.... Bo czy jest coś lepszego niż ciepła szarlotka? Polecam Wam baaardzo:)
Składniki:
500g mąki krupczatki
90g cukru pudru
250g margaryny
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
ponadto:
3 kg jabłek szara reneta (i tylko takich!) ja miałam z lokalneprzysmaki pl (klik)
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie posiekać i wyrobić ciasto. Blaszkę (22x32) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto podzielić na trzy części. 1/3 włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do zamrażarki. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blaszki i dokładnie wyrównać. Blaszkę wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cieniutkie plasterki (ja zrobiłam to robotem z tarczą do szatkowania w plastry). Jabłka skropić sokiem z cytryny dzięki czemu nie będą ciemniały tak szybko. Cukier puder wymieszać z cynamonem i delikatnie wsypać do jabłek. Dokładnie ale delikatnie wymieszać ręką do momentu aż cukier oblepi jabłka (uważać by się nie połamały).
Blaszkę wyjmujemy z lodówki. Na ciasto wykładamy delikatnie partiami jabłka układając plastry w miarę poziomo na cieście. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce ciasto to które wcześniej odłożyliśmy do zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoto.
Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
kocham tą szarlotkę:) wygląda jak niebo i smakuje jak niebo:) też pożeram na gorąco:)
OdpowiedzUsuńPysznie :-)
OdpowiedzUsuńHi I'm Ana from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes.
OdpowiedzUsuńfrom 1 to 10.
There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog.
It's easy, fast and fun.
I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo for user of the world look your recipes.
You are able to see your stats:
-Number of visits to your blog from Fooduel.com.
-Number of votes received every day.
-Number of votes received by each category.
-Number of votes for each grade (1-10).
-Number of votes for each recipe.
Look this example of one profile stats: http://fooduel.com/stats1.png.
About Fooduel.com
http://fooduel.com/about.php
We would love that you participate with some recipe.
Regards
http://www.Fooduel.com/
Piekę ją od lat, ale zawsze na blaszce 25/40 cm. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cudowna :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia taką robi i muszę powiedzieć że jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńAleż mnie naszła na taką chęć :)
OdpowiedzUsuńOch, te jabłuszka! Cudowna szarlotka.
OdpowiedzUsuńO! moja mama bardzo często robiła to ciasto! Jest proste i niesamowicie smaczne. Często robi jak mamy niezapowiedzianych gości :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs
http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html
Szarlotka upieczona i wlasnie pierwszy kawaleczek sprobowany.Oblednie pyszna.Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuń