Pyszne leciuteńkie ciasto na bazie jogurtów greckich. Podobne pojawiło się na blogu tutaj (klik). Dzisiejsza propozycja jest lżejsza. Ma mniej budyniu, a śmietana zastąpiona jest jogurtem greckim. Lekko kwaskowy porzeczkowy spód i delikatny smaczek kokosu. Dla mnie bomba. Bardzo, bardzo nam smakowało.
Przepis znalazłam na stronie Takie tam moje pomysły. Polecam Wam baaaardzo.
Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej
250g margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce.
Składniki na masę jogurtową:
1200g jogurtów greckich
200g wiórków kokosowych (jak najdrobniejszych)
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 białek
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
ponadto:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić powidłami lub posypać kakao)
Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i ekstraktem. Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać ocet. Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąc z zamrażalki. Blaszkę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko docisnąć. Rozsmarować dżem porzeczkowy i wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni
Smacznego :)
Porzeczka musi fajnie przełamywać smak :)
OdpowiedzUsuńTo taki sernik jogurtowy? Z porzeczką na pewno świetnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) Taki leciuteńki serniczek :)
UsuńWyglada uroczo, a z dodatkiem kwasnej porzeczki musi smakowac oblednie :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się jak najlepszy serniczek:) porywam duuuży kawałek:)
OdpowiedzUsuńczekałam na niego :)) zaraz lece na zakupyy:))) tam jest 1200 g jogurtu na 100% ?;d
OdpowiedzUsuńtak 1200g :) to są trzy opakowania po 400g każde :)
UsuńSuper przepis na ciasto, uwielbiam wszystkie na bazie jogurtów!!!!
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie jadłam! Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest pyszne!~Świetnie wygląda poza tym:)
OdpowiedzUsuńJakie równiutkie:) przepis bardzo fajny, biorę!:D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńPodpatrzyłam troszkę i upiekłam sobie podobne.
upieklam dwa razy to ciasto jest przepyszne
OdpowiedzUsuńrobiłam to ciasto, bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńA ja znowu z modyfikacją.... z ogrodu zerwałąm agrestoporzeczkę którą dałam zamiast dżemu. Wsypałam grysik pomiędzy owocki i cukier bo bądź co bądź kwaskowate..... i wyszło super :):):):) Bardzo dzięuje za przepis ale przedewszystkim za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńMogą to być jogurty greckie z Biedronki?
OdpowiedzUsuńmogą :)
UsuńJaaam ;wlasnie dzis go upieklam ,pychota,bardzo gosciom smakowal
OdpowiedzUsuń