Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 marca 2012

Sos waniliowy do lodów i deserów




Sos waniliowy to chyba najbardziej klasyczny, a jednocześnie najdelikatniejszy dodatek uzupełniający smak deserów, lodów czy naleśników. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jego lżejszą wersję bez użycia śmietany kremówki. Sos wychodzi delikatny i tak obłędnie pachnie, że nie można mu się oprzeć... Idealnie kremowy z chrupiącymi ziarenkami wanilii. Przepis znalazłam na stronie Rodzina Rysch (zwiększyłam jedynie ilość wanilii). Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
3 żółtka
2 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki cukru waniliowego (klik)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 średnie laski wanilii
450 ml mleka tłustego (użyłam prawdziwego wiejskiego)


Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Laski wanilli przeciąć wzdłuż i wyskrobać dokładnie ziarenka. Żółtka, cukry, skrobię, ziarenka i mleko dokładnie zmiksować. Wlać do rondelka, dodać wyskrobane laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe.
Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców, lodów czy innych deserów.
Smacznego :)









10 komentarzy:

  1. zapowiada sie arcypysznie, zapisuje..

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda! już sobie wyobrażam ten waniliowy smak...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mnie zachwycają te waniliowe piegi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, waniliowo pachnie i smakuje - to coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam wlasnie przed chwilka budyn waniliowy, tez z pol litra mleka, dodalam moj cukier waniliowy, moja esencje waniliowa (ok lyzki) i jedna laske wanilii (i to "zuzyta" - ze skonczonego wlasnie cukru waniliowego ;) ).
    Budyn wyszedl mi baaaaardzo waniliowy, podejrzewam ze z 3 laskami wanilii (jak tutaj w przepisie) bylby nawet za bardzo waniliowy ;)
    A ze laski wanilii szczegolnie tanie nie sa, to mysle ze mozna tutaj w przepisie 3 laski spokojnie zredukowac do 1 i wyjdzie naprawde pysznie i mocno waniliowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a długo można taki sos przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie zniknął błyskawicznie więc nie było problemu z przechowywaniem, ale myślę ze 2-3 dni w lodówce spokojnie wytrzyma :D

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. No raczej waniliowy sos bez wanilii nie wyjdzie...

      Usuń