Domową białą czekoladę juz miałam okazję robić tutaj. Wówczas była bardzo klasyczna z samymi pistacjami. Dzisiaj postanowiłam wzbogacić ją o dodatek kawy. Wyszło pysznie :) Polecam Wam baardzo :)
Składniki:
200g masła
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany 30%
400g mleka w proszku (pełne 26,5% tłuszczu)
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 garście grubo posiekanych orzechów ziemnych
4 łyżeczki kawy rozpuszczone w małej ilości wrzącego mleka
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, śmietanę, cukier i wanilię. Chwilę podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli nie przerywając mieszania wsypujemy przesiane (!) mleko w proszku. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Gdyby jednak takowe powstały należy całość przetrzeć przez sito. (ja robiłam w termomixie. Dosypywałam mleko cały czas miksując (temp80/obr.5). Z masy odłożyć 1/3 i dodać do niej rozpuszczoną kawę - dobrze wymieszać. Do pozostałych 2/3 masy dodać orzechy i również wymieszać.
Masę białą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (33x23). Jeśli jest już mocno gęsta można sobie pomóc wałkując ją przez folię. Na niej rozsmarować masę kawową (ja dodatkowo posypałam ją jeszcze kokosem, ale nie jest to konieczne). Odstawić do stężenia. Kroić w kwadraty dowolnej wielkości i pakować np w ozdobne paczuszki z celfanu :) Czekolada doskonale się nadaje również do zamrożenia w woreczkach. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego wystarczy wyjąć kawałeczek :) Czekolady wychodzi naprawdę sporo :) Zważyłam ją i wyszło mi 1077 g :)
Smacznego :)
Uwielbiam wszystko co kawowe. Muszę koniecznie wypróbować. Zapisuję.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Nigdy nie robiłam domowej.
OdpowiedzUsuńZ kawą - oczywiście pyszności!:)
Super pomysł! Uwielbiam czekoladę kawową!
OdpowiedzUsuńŚwietna ta czekolada! Z kawą musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń!!! genialne!
OdpowiedzUsuńjuż wiem co dostanie jako dodatek do prezentu urodzinowego przyjaciółka, która uwielbia białą czekoladę:)
Mniam, to wygląda bosko! A może uraczysz nas jeszcze jakąś ciemną wersją :))
OdpowiedzUsuńPyszne na pewno, tylko na jakiej podstawie twierdzisz, że jest to czekolada?...
OdpowiedzUsuńzaznaczyłam na wstępie, że jest to domowy wyrób. Czekolada domowa niestety nie łamie się z trzaskiem (jest to jeden ze sposobów na sprawdzenie jej jakości). Biała czekolada jest robiona bez proszku kakaowego i ma w składzie ok 33% masła kakaowego (którego tutaj nie ma). Niektórzy wielbiciele czekolady uważają, że wyrób z białej czekolady (nie tylko tej domowej, ale tej tradycyjnej z masłem kakaowym także) nie jest czekoladą. Ja białą czekolade bardzo lubię, a przepis podany powyżej jest jej domową uproszczoną wersją ;)
Usuńmuszę pozbierać się z podłogi... wygląda tak pysznie!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniała czekolada!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszła! Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńMój chłopak dałby się za to pokroić :))
OdpowiedzUsuńo mamusiu! gdybym ja wcześniej wiedziała, że tak można! wygląda booooosko!
OdpowiedzUsuńRany! Wygląda świetnie! Cudnie to wymyśliłaś, połączenie idealne. I nie będę się czepiać o nazewnictwo, bo to chyba nie ma żadnego znaczenia:):)
OdpowiedzUsuńMniaaammmm!!!
wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie..zapisuję i muszę zrobic.
OdpowiedzUsuńPrzepis wykorzystałam. Wyszło słodko i bardzo smacznie. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńobłędne, muszę taką zrobić:d
OdpowiedzUsuńciekawe jak to smakuje :) musze sprobowac
OdpowiedzUsuńTyle komentarzy Apatrz'y, a Wykonań raz
OdpowiedzUsuń