Ostatnio coraz częściej sięgam po owoce morza. Nie przekonałam się jeszcze do wszystkich, ale krewetki bardzo mi odpowiadają. Dziś jedne z moich ulubionych, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Polecam baaardzo :)
Składniki:
500g krewetek (mrożone, podgotowane)
oliwa
1 białko
ziarna sezamu
sól
sos sojowy
sos słodko - kwaśny
Krewetki przelać wrzątkiem na sitku. Białko dokładnie rozkłócić widelcem. Krewetki delikatnie posolić. Obtoczyć je najpierw w białku a następnie w sezamie. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na złoto. Podaję je najczęściej na roszponce (którą dzisiaj wyjątkowo zastąpiłam sałatą lodową) z sosami słodko kwaśnym i sojowym.
Smacznego :)
w takiej wersji jeszcze nie podawałam, super!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i choć jak już wspominałam kiedyś , nie lubimy się z owcami morza, to te krewetki bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńPozrawiam!