Przepis na te skrzydełka zrodził się w mojej głowie już jakiś czas temu i był dziełem pospołu fantazji i przypadku... Zapisałam sobie wszystko, a potem zgubiłam kartkę ;) Od tamtej pory jedliśmy je ze 3x zanim znów trafiłam z proporcjami :)
Skrzydełka smakują fantastycznie i są szczególnie ukochane przez moją córcię. Polecam :)
Składniki na marynatę:
1 łyżka golden syrupu
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1 łyżka sosou sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oleju
2 łyżki keczupu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1-2 ząbki czosnku
1 szczypta chili
ponadto:
ok.10-12 szt skrzydełek kurczaka
Wszystkie składniki na marynate bardzo dokładnie wymieszać w większej misce. Wrzucić skrzydełka i dobrze rozprowadzic na nich marynate. Pozostawic w chłodnum miejscu na noc.
Następnego dnia piec w piekarniku na opcji grill w temp 230 stopni ok 20-25 min do miękkości. Podawać np z frytkami i sosem czosnkowym :) Smacznego :)
Wyglądają bardzo apetycznie. Fajny pomysł !:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na sos do kurczaka wygląda świetnie, a zdjęcia gotowych skrzydełek jeszcze lepiej. Bardzo lubię kombinować ze smakami sosów do peklowania, ostatnio wypróbowałam mieszankę miodu i sosu sojowego, też godna polecenia :]
OdpowiedzUsuńNapisała Pani, cyt.: (...) "Następnego dnia smażyć w piekarniku na opcji grill" (...)
OdpowiedzUsuńDroga Pani, w piekarniku się piecze, na patelni, ew. we frytownicy się smaży.
Droga Pani, dziękuję za cenną uwagę. Poprawiłam
Usuń