Przepis na to cannelloni dostałam dawno, dawno temu od mojej znajomej :) Bożenko dziękuję Ci w tym miejscu jeszcze raz :) Dzisiaj chciałabym podzielić sie nim z Wami :) Danie szybkie łatwe i przyjemne. Polecam :)
Składniki na farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok 450g)
250g sera ricotta (moze być domowy )
troche startej mozarelli
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
ponadto:
1 opakowanie makaronu cannelloni
ser mozarella do posypania
Szpinak wrzucić na rozgrzane masło i chwile poddusić.Dodać przetarty czosnek i smażyc chwilkę. Następnie wrzucamy ser ricotta i mozarella i doprawiamy do smaku. Odstawić
Składniki na sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
ok. 5 zabków czosnku
1 duza łyżka masła
oregano
sól, pieprz
domowa przyprawa warzywna (opcjonalnie)
Czosnek przecisnąć przez praske i podsmażyć na maśle. Dodać pomidory i dusić do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec dodać ok 1 łyżeczki oregano.
Składniki na sos beszamelowy*:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
ok 250 ml mleka
sól, pieprz
Masło roztopić, dodać mąke i energicznie mieszać. Następnie powoli cały czas mieszając dolewać mleko. Zagotować i doprawić do smaku.
Teraz przystępujemy do składania tego w jedną udaną całość.
Na spód natłuszczonego naczynia żaroodpornego wlewamy sos beszamelowy.
Makaron canelloni napełniamy szpinakowym farszem (ja robie to przy pomocy szprycy z grubą końcówką) i układamy w naczyniu. Całość polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem mozarella. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp 200 stopni bez przykrycia.
*można też zrobić sos beszamelowy taki jak robię do mousaki. Przepis umieszczałam tutaj. Warto jednak zmniejszyć proporcje tak przynajmniej przez pół :)
Bardzo smacznie wygląda. Fajne połaczenie smaków w pysznej rurce makaronowej:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo wygląda naprawdę smakowicie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie makarony, a cannelloni jest jednym ze smaczniejszych, szczególnie kiedy nadzieje się rurki jakimś smakowitym farszem... Mmmm :D A ten na bazie serka ricotty wygląda baaaardzo smakowicie :]
OdpowiedzUsuńPyszna, sycaca i rozgrzewajaca klasyka!
OdpowiedzUsuńAle bym sobie zjadła!! Takiego smaka mi narobiłaś, a u mnie nie lubią szpinaku...:( szkoda, że mieszkasz tak daleko, bo z chęcią bym się wprosiła na taki pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Boże, znów jestem głodna...uwielbiam makaron, szpinak, sos beszamelowy...coś przepysznego!
OdpowiedzUsuńA cannelloni dałaś surowe czy lekko podgotowane?
OdpowiedzUsuńAsiu Kraków od Wrocławia nie jest tak daleko :) Ja w każdym bądź razie serdecznie zapraszam :D
OdpowiedzUsuńJoaśka - canneloni dałam surowe. Ono sie w tym sosie beszamelowym i pomidorowym ślicznie ugotuje na miękko :)
Pozdrawiam Was cieplutko :)
wygląda wspaniale!!! pyszności
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Robiłam dzisiaj... PYSZNOŚCI!!! :) Dałam świeży szpinak, trochę więcej roboty ale warto... oczywiście w grudniu nie miałaś takiej możliwości ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! Pozdrawiam :)
:) Bardzo się cieszę że smakowało, a ze świeżym to musiało być lux :D Pozdrawiam cieplutko :)
Usuńa ja dodałam do farszu jeszcze drobniutko pokrojony filet z kurczaka, danie po prostu niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny dla moich wegetariańskich gości! Tylko czym można by zastąpić ricottę bo niestety nie mam…?
OdpowiedzUsuńmoże być każdy inny o kremowym smaku, delikatny :)
Usuń