Strony

16 grudnia 2011

Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta



Przepis na to cannelloni dostałam dawno, dawno temu od mojej znajomej :) Bożenko dziękuję Ci w tym miejscu jeszcze raz :) Dzisiaj chciałabym podzielić sie nim z Wami :) Danie szybkie łatwe i przyjemne. Polecam :)


Składniki na farsz:

1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok 450g)
250g sera ricotta (moze być domowy )
troche startej mozarelli
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku

ponadto:
1 opakowanie makaronu cannelloni
ser mozarella do posypania

Szpinak wrzucić na rozgrzane masło i chwile poddusić.Dodać przetarty czosnek i smażyc chwilkę. Następnie wrzucamy ser ricotta i mozarella i doprawiamy do smaku. Odstawić


Składniki na sos pomidorowy:

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
ok. 5 zabków czosnku
1 duza łyżka masła
oregano
sól, pieprz
domowa przyprawa warzywna (opcjonalnie)

Czosnek przecisnąć przez praske i podsmażyć na maśle. Dodać pomidory i dusić do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec dodać ok 1 łyżeczki oregano.


Składniki na sos beszamelowy*:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
ok 250 ml mleka
sól, pieprz


Masło roztopić, dodać mąke i energicznie mieszać. Następnie powoli cały czas mieszając dolewać mleko. Zagotować i doprawić do smaku.

Teraz przystępujemy do składania tego w jedną udaną całość.
Na spód natłuszczonego naczynia żaroodpornego wlewamy sos beszamelowy.
Makaron canelloni napełniamy szpinakowym farszem (ja robie to przy pomocy szprycy z grubą końcówką) i układamy w naczyniu. Całość polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem mozarella. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp 200 stopni bez przykrycia.

*można też zrobić sos beszamelowy taki jak robię do mousaki. Przepis umieszczałam tutaj. Warto jednak zmniejszyć proporcje tak przynajmniej przez pół :) 

Smacznego :)


14 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda. Fajne połaczenie smaków w pysznej rurce makaronowej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować, bo wygląda naprawdę smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie makarony, a cannelloni jest jednym ze smaczniejszych, szczególnie kiedy nadzieje się rurki jakimś smakowitym farszem... Mmmm :D A ten na bazie serka ricotty wygląda baaaardzo smakowicie :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, sycaca i rozgrzewajaca klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym sobie zjadła!! Takiego smaka mi narobiłaś, a u mnie nie lubią szpinaku...:( szkoda, że mieszkasz tak daleko, bo z chęcią bym się wprosiła na taki pyszny obiadek:)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże, znów jestem głodna...uwielbiam makaron, szpinak, sos beszamelowy...coś przepysznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. A cannelloni dałaś surowe czy lekko podgotowane?

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiu Kraków od Wrocławia nie jest tak daleko :) Ja w każdym bądź razie serdecznie zapraszam :D

    Joaśka - canneloni dałam surowe. Ono sie w tym sosie beszamelowym i pomidorowym ślicznie ugotuje na miękko :)
    Pozdrawiam Was cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda wspaniale!!! pyszności

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam dzisiaj... PYSZNOŚCI!!! :) Dałam świeży szpinak, trochę więcej roboty ale warto... oczywiście w grudniu nie miałaś takiej możliwości ;)
    Dzięki za przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę że smakowało, a ze świeżym to musiało być lux :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  11. a ja dodałam do farszu jeszcze drobniutko pokrojony filet z kurczaka, danie po prostu niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis genialny dla moich wegetariańskich gości! Tylko czym można by zastąpić ricottę bo niestety nie mam…?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być każdy inny o kremowym smaku, delikatny :)

      Usuń