Składniki:
masa biała:
150g kokosu
150 g masła
150 g cukru pudru
1,5 łyzki spirytusu
1/2 szkl. wrzącego mleka
Kokos sparzyć wrzącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem. Dodać ostudzony kokos, spirytus i odrobinę zapachu waniliowego. Podzielić na dwie części.
masa czarna:
500g herbatników typu pettit beure
1 szkl. gorącego mleka
200-220 g masła
4-5 łyżek kakao
Herbatniki zmielić i wymieszać na sucho z kakao. Dodać stopione masło, mleko i bardzo dobrze wyrobić na gładką masę. Podzielić na dwie części.
Smacznego :)
Zrobiłam, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńNo proszę, proste i jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych "Ruskowych" przepisów! Dzięki wielkie za niego, teraz będę mogła u siebie w domu kultywować tradycję :D
OdpowiedzUsuńMój mąż ją uwielbia
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie zrobić, super wygląda. No i bez pieczenia ;D
OdpowiedzUsuńTo jest smak dzieciństwa !! Czy mogę użyć zamiast cukru skruszonego słodzika lub erytrolu?
OdpowiedzUsuńSuper zrobię na weekend
OdpowiedzUsuń