Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 kwietnia 2011

Pieczony boczek


Przepyszny :) Idealny na Święta na półmisek "wiejski" . Bardzo prosty w wykonaniu ;)



Składniki:
ok. 2 kg surowego boczku
8-10 ząbków czosnku
sól, pieprz
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik) (opcjonalnie)
kminek


Czosnek obrać. Każdy ząbek przekroić wzdłuż. Boczek ponacinać a w każdy z otworów powciskać czosnek. Całość mięsa natrzeć solą, pieprzem, przyprawą i dodatkowo posypać kminkiem. Jak ktoś lubi mocno czosnkowe można też posypać czosnkiem granulowanym lub najlepiej świeżym (przeciśniętym wcześniej przez wyciskarkę).
Natarty boczek zawinąć w folię i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę i odczekać kolejne 12 godzin.
Po tych 24 godzinach upiec (w folii) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piec przynajmniej 2,5 godziny ;) Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz