Nie wiem jak u Was na imprezach ale u mnie zauważyłam od pewnego juz czasu zdecydowaną niechęć do tradycyjnych szynek ;) Goście zdecydowanie chętniej sięgają po rolady, pieczone mięska, pasztety , boczki itp. Nie może więc zabraknąć przepysznej rolady serowej która jest na stole najkrócej ;)
Składniki:
- 1/2 kg żółtego sera
- 2 serki topione (2x100g)
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy
- 1 papryka konserwowa
- kilka plastrów szynki
- natka pietruszki
- przyprawy: papryka, sól, pieprz
Ser podzielić na dwa równej wielkości kawałki i wsadzić do woreczków foliowych (osobno). Dobrze zawiązać. W garnku zagotować wodę. Wsadzić woreczki do wrzątku i poczekać, aż ser stanie się miękki i plastyczny - taki do rozwałkowania.
W tym czasie zrobić masę serową: ogórka, szynke, paprykę pokroić w kosteczkę. Wymieszać bardzo dobrze z serkami topionymi. Doprawić do smaku. Całość podzielić na dwie części.
Wyjąć pierwszy kawałek żółtego sera i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. (ok.20x25). Posmarować go połową masy serowej i ciasno zwinąć. Tak samo postąpić z drugą roladą. Całość posypać drobniutko pokrojoną natką pietruszki, koperkiem lub słodką papryką i wstawić do lodówki.
Kroić jak każdą roladę - na zasadzie "piłowania" ;)
Smacznego :)
Zrobię tą roladę na urodziny moich dzieciaczków i dam znać czy smakowała, bo wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńCzy coś się stanie,jeśli użyję surowej papryki? :)
OdpowiedzUsuńabsolutnie nic :) Najwyżej będzie bardziej chrupała :) Pozdrawiam :)
UsuńPrzed chwilą zrobiłam - właśnie chłodzi się w lodówce. Jesteś moją inspiratorką - to nie pierwszy przepis z Twojego bloga, który zdecydowałam się wypróbować. Roladę jadłam u znajomych, ale strasznie bałam się zrobić ją samodzielnie. Zaczęłam szukać wśród przepisów na blogach, które czytam i znalazłam tylko u Ciebie. I wcale nie jest taka trudna do zrobienia, jak mi się wydawało. A jak smakuje w moim wykonaniu, okaże się jutro ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Ciesze się bardzo że znalazłaś :) Dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam :)
UsuńWidzę, że ser rozwałkować na folii? i później w papier zawinąć?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
lepiej się wałkuje pomiędzy dwoma warstwami folii. W papier zawinęłam bo folia się skończyła :) Można w papier do pieczenia lub folię :)
UsuńJaki rodzaj sera żółtego najlepiej użyć? Dziękuję, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdowolny :) gouda , ementaler ;)
Usuń