Przepysze ciasto. Kakaowy biszkopt przełożony karmelową masą z dodatkiem uprażonego słonecznika. Gdyby nie cudowne chrupanie, można by powiedzieć : " rozpływa się w ustach" ;) Przepis znaleziony w książce "Stoliczku nakryj się ... czyli zaproszenie na ucztę tęczą smaków malowaną". Polecam :)
Składniki:
ciasto:
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
masa:
ciasto:
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
masa:
1 puszka (400-500g) masy kajmakowej
180g margaryny
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
300g łuskanego słonecznika
250g masła
2 żółtka
Białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas mieszając, dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem
Margarynę wkładamy do rondelka, dodajemy do niej cukier puder , 2 łyżki mleka i cukier waniliowy, zagotowujemy całość. Do gotującej się masy wsypujemy słonecznik i mieszamy. Następnie słonecznikową masę wylewamy na blaszkę i przyrumieniamy w temp 180 stopni przez około 25-30 min w piekarniku. (uważać by się nie przypaliło). Tak powstałą płytkę studzimy i łamiemy.
Masło ucieramy do białości, dodajemy do niego żółtka i nadal ucieramy na pulchną, gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce masy karmelowej, oczywiście bez przerwy ucierając. Na koniec dodajemy jeszcze słonecznikową płytkę oraz kieliszek rumu i mieszamy delikatnie.
Przekładamy biszkoptowe placki tak przygotowaną masą i polewamy wierzch polewą czekoladową lub smarujemy masą i posypujemy kakao.
Smacznego :)
a mogłabyś napisac w jakiej temp. prażyć masę słonecznikową? Szkoda, że nie piszesz takich waznych informacji jak temp. pieczenia i wymiary blach
OdpowiedzUsuńSłonecznik przyrumieniamy w temp. ok.170 stopni. Jeśli szybciej sie przyrumieni to wyjmujemy wcześniej, bo zbyt ciemny bedzie po prostu gorzki
OdpowiedzUsuńCiasto pieczemy w temp. 180 stopni
Wymiar blaszki na to ciasto jest standardowy 32x22 (mierzone po spodzie)
Pozdrawiam :)
CIASTO JEST PYSZNE ,GORĄCO POLECAM TEN PRZEPIS.NA UROCZYSTOŚCI RODZINNEJ ZROBIŁ FURORĘ.
OdpowiedzUsuńzrobie!!!!:):)
OdpowiedzUsuńJa też!!!! ;);)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Ta chrupiąca część to ma być taki jakby karmel ze słonecznikiem,tak?
OdpowiedzUsuńja też zrobię a jak będzie smakował napisze
OdpowiedzUsuńCzy jeżeli ciasto zrobi się np. dzień wcześniej i włoży do lodówki to ta chrupiąca część będzie nadal chrupiąca czy rozmięknie w kremie?
OdpowiedzUsuńbędzie nadal chrupiąca ;) Pozdrawiam :)
UsuńRobiłam na Wielkanoc. Pochwał zebrał mnóstwo. Ale mam jedno "ale" - czy tylko mnie nie wyrósł biszkopt? Musiałam piec drugi blat, bo nie dało się go przekroić... Jeśli zrobię jeszcze kiedyś - to ze swoim przepisem na biszkopt (niezawodnym od lat).
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu Ci nie wyrósł... A zamienić zawsze można :D Ja często tez zamieniam na swoje ulubione spody lub masy :D Pozdrawiam :)
Usuńwlasnie siedzi w piekarniku i tez mi nie wyrosl,nie wiem jak ja go przekroje.
UsuńCzy można je zrobić z sezamem?
OdpowiedzUsuńhttp://ciastamoniki.blogspot.com/
nie robiłam, nie mam pojęcia...
UsuńCzy można w jakiś sposób wykonać masę, nie używając surowych żółtek? Obawiam się salmonelli, a nie mam dostępu do pewnego źródła.
OdpowiedzUsuńmożesz je pominąć. Nie zmieni to smaku znacząco. Żółtka nadają delikatności :)
UsuńPiekę te ciasto po raz kolejny jest przepyszne :) Biszkopt robię z 8 jajek :)
OdpowiedzUsuńDziekuję za przepis.
Pozdrawiam :)