Składniki na korpusy:
2 szkl. mąki
4 żółtka
6 łyżek cukru
200g masła
szczypta soli
Wszystko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min. Następnie wyklejamy ciastem natłuszczone foremki babeczkowe. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-20 min na złoto.Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder do smaku, serek zmiksować. Wymieszać delikatnie ze sobą. Szprycą z końcówką 2c napełniać korpusy babeczkowe. Wierzch udekorować owocami. Gdy galaretka zacznie gęstnieć leciutko łyżeczką polewamy wierzch babeczek. Odstawić do zastygnięcia do lodówki. Smacznego :)
Składniki na krem:
250ml śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
cukier puder do smaku
owoce do dekoracji
glazura do owoców lub galaretka rozpuszczona w 300ml wody
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder do smaku, serek zmiksować. Wymieszać delikatnie ze sobą. Szprycą z końcówką 2c napełniać korpusy babeczkowe. Wierzch udekorować owocami. Gdy galaretka zacznie gęstnieć leciutko łyżeczką polewamy wierzch babeczek. Odstawić do zastygnięcia do lodówki. Smacznego :)
Witam, mam pytanie odnośnie 'wyklejenia' formy babeczkowej ?? Wyklejamy całą foremkę aż po brzegi?? I czy ma to być cienka warstwa czy raczej grubsza ??
OdpowiedzUsuńWyklejamy ciastem spód i boki aż po brzeg. Ciasto nie rośnie więc jest na wysokość potem takie jak wykleisz. Grubość tak ok.5 mm Wkładasz kulkę wielkości orzecha włoskiego lub troszke większą i nią wyklejasz :)
UsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńW jakiej temperaturze nalezy piec babeczki,
OdpowiedzUsuńw 180 stopniach 15-20 minut w 200 stopniach 10-15 minut
Usuń