Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 kwietnia 2011

Babeczki z kremem śmietankowym i owocami


Ulubione babeczki moich dzieci :) Napełniane ulubionymi masami lub kremem śmietankowym i udekorowane owocami. Znikają błyskawicznie :) Polecam baaardzo :)

Składniki na korpusy: 
2 szkl. mąki
4 żółtka
6 łyżek cukru
200g masła
szczypta soli



Wszystko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min. Następnie wyklejamy ciastem natłuszczone foremki babeczkowe. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-20 min na złoto.Wystudzić.


Składniki na krem:
250ml śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
cukier puder do smaku
owoce do dekoracji
glazura do owoców lub galaretka rozpuszczona w 300ml wody


Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder do smaku, serek zmiksować. Wymieszać delikatnie ze sobą. Szprycą z końcówką 2c napełniać korpusy babeczkowe. Wierzch udekorować owocami. Gdy galaretka zacznie gęstnieć leciutko łyżeczką polewamy wierzch babeczek. Odstawić do zastygnięcia do lodówki. Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. Witam, mam pytanie odnośnie 'wyklejenia' formy babeczkowej ?? Wyklejamy całą foremkę aż po brzegi?? I czy ma to być cienka warstwa czy raczej grubsza ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyklejamy ciastem spód i boki aż po brzeg. Ciasto nie rośnie więc jest na wysokość potem takie jak wykleisz. Grubość tak ok.5 mm Wkładasz kulkę wielkości orzecha włoskiego lub troszke większą i nią wyklejasz :)

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie :)

      Usuń
  2. W jakiej temperaturze nalezy piec babeczki,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w 180 stopniach 15-20 minut w 200 stopniach 10-15 minut

      Usuń