Strony

7 kwietnia 2011

Rolada kokosowa



Koronny przepis mojej mamy :) Towarzyszy nam na każdej niemal imprezie i jeszcze sie nie znudziła. Polecam baaaardzo :)


Składniki:

masa biała:
150g kokosu
150 g masła
150 g cukru pudru
1,5 łyzki spirytusu
1/2 szkl. wrzącego mleka

Kokos sparzyć wrzącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem. Dodać ostudzony kokos, spirytus i odrobinę zapachu waniliowego. Podzielić na dwie części.


masa czarna:
500g herbatników typu pettit beure
1 szkl. gorącego mleka
200-220 g masła
4-5 łyżek kakao


Herbatniki zmielić i wymieszać na sucho z kakao. Dodać stopione masło, mleko i bardzo dobrze wyrobić na gładką masę. Podzielić na dwie części.

Na folii rozwałkować połowę ciemnej masy na duży prostokąt o grubości ok 0,5 cm. (można sobie pomóc i wałkować również przez folię)  Na to rozsmarować połowę białej masy. Zwinąć ciasno roladę.

Tak samo postąpić z drugą częścią masy. Wstawić do lodówki i mocno schłodzić . Z tego przepisu wychodzą dwie pyszne rolady. To koronny przepis jeszcze mojej mamy. U nas w domu był od zawsze....
Smacznego :)





7 komentarzy:

  1. No proszę, proste i jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z moich ulubionych "Ruskowych" przepisów! Dzięki wielkie za niego, teraz będę mogła u siebie w domu kultywować tradycję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba będzie zrobić, super wygląda. No i bez pieczenia ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest smak dzieciństwa !! Czy mogę użyć zamiast cukru skruszonego słodzika lub erytrolu?

    OdpowiedzUsuń