Miałam ochotę na ten sernik już od dłuższego czasu.... Nie robiłam go jednak, bo ciągle mi się wydawało, że jest taki.... zwyczajny... Dopiero gdy zobaczyłam go u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki, która miała podobne obiekcje - stwierdziłam że jest to dobry moment na przetestowanie :) Sernik dzięki temu że jest długo pieczony w kąpieli wodnej jest idealnie kremowy i delikatny. Wprost rozpływa się w ustach. Ja podobnie jak Asia zdecydowałam się udekorować go owocami ale klasyczna jego wersja jest ich pozbawiona. Przepis podaję wam w dwóch opcjach dla tortownicy 20 cm i większej ok. 24-26 cm. Bardzo Wam polecam :)
Składniki na spód:
(forma 20 cm)
100g ciasteczek digestive
50g miękkiego masła
Składniki na spód:
(forma 24-26cm)
200g ciasteczek digestive
85g miękkiego masła
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić. Ciasteczka bardzo dokładnie zmiksować dodać masło i miksować jeszcze przez chwilę. Wylepić nimi dokładnie dno tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Składniki na masę serową:
(forma 20cm)
350g serka philadelphia
400g zmielonego twarogu lub wiaderkowego
3/4 szkl śmietany 18%
200g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
ponadto na warstwę śmietanową:
200ml śmietany 18%
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki na masę serową:
(forma 24-26cm)
460g serka philadelphia
540g zmielonego sera twarogowego lub wiaderkowego
1 szkl śmietany 18%
260g cukru
4 jajka
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2,5 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z 1 i 1/3 cytryny
ponadto na warstwę śmietanową:
270ml śmietany 18%
2,5 łyżki cukru
2,5 łyżeczki soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Tortownicę wyjąć z lodówki i bardzo dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową. Wszystkie składniki na masę serową bardzo dokładnie zmiksować. Wylać je na warstwę ciasteczkową w tortownicy.
Tortownicę umieścić w innej większej blaszce tak by stabilnie stała. Na większą blaszkę wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy i tak wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez 90 minut (sernik powinien być lekko ścięty - dotknięty powinien sprężynować).
Po tym czasie wyjąć sernik, rozprowadzić na nim dokładnie rozmieszaną warstwę śmietanową. Zwiększyć temperaturę do 150 stopni i wstawić ponownie sernik (już bez blaszki z wodą) na 10-15 minut, aż śmietana się zetnie.
Wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Podawać w takiej formie lub dodatkowo udekorować owocami (u mnie truskawki i borówka amerykańska). Smacznego :)
(forma 20 cm)
100g ciasteczek digestive
50g miękkiego masła
Składniki na spód:
(forma 24-26cm)
200g ciasteczek digestive
85g miękkiego masła
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić. Ciasteczka bardzo dokładnie zmiksować dodać masło i miksować jeszcze przez chwilę. Wylepić nimi dokładnie dno tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Składniki na masę serową:
(forma 20cm)
350g serka philadelphia
400g zmielonego twarogu lub wiaderkowego
3/4 szkl śmietany 18%
200g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
ponadto na warstwę śmietanową:
200ml śmietany 18%
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki na masę serową:
(forma 24-26cm)
460g serka philadelphia
540g zmielonego sera twarogowego lub wiaderkowego
1 szkl śmietany 18%
260g cukru
4 jajka
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2,5 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z 1 i 1/3 cytryny
ponadto na warstwę śmietanową:
270ml śmietany 18%
2,5 łyżki cukru
2,5 łyżeczki soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Tortownicę wyjąć z lodówki i bardzo dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową. Wszystkie składniki na masę serową bardzo dokładnie zmiksować. Wylać je na warstwę ciasteczkową w tortownicy.
Tortownicę umieścić w innej większej blaszce tak by stabilnie stała. Na większą blaszkę wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy i tak wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez 90 minut (sernik powinien być lekko ścięty - dotknięty powinien sprężynować).
Po tym czasie wyjąć sernik, rozprowadzić na nim dokładnie rozmieszaną warstwę śmietanową. Zwiększyć temperaturę do 150 stopni i wstawić ponownie sernik (już bez blaszki z wodą) na 10-15 minut, aż śmietana się zetnie.
Wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Podawać w takiej formie lub dodatkowo udekorować owocami (u mnie truskawki i borówka amerykańska). Smacznego :)
cudny,ja tez go piekę ale uzywam zamiast smietany 18% crème fraîche,która sama robię-jest po prostu tylko delikatnie kwasna i wydaje mi sie ,że sernik jest delikatniejszy w smaku,teraz wypróbuję Twój przepis...
OdpowiedzUsuńJest kuszący :)
OdpowiedzUsuńKremowy, puszysty i delikatny. Sernik NY jest zawsze obłędny! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno go wypróbuję. ;) Już idę go wydrukować ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję, liczę na rewanż
Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/