Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 kwietnia 2014

Zapiekanka ryżowa z jabłkami i orzechami


Ryż z jabłkami nierozerwalnie kojarzy się z dzieciństwem. Dzisiaj to proste danie proponuję Wam w nieco odmienionej wersji. To już bardziej pod deser podchodzi ale co tam :) Dzisiaj bezkarnie na obiad było :) A co! A uśmiech dzieci i zdziwienie w ich oczach, że lody na obiad mama dała - bezcenne :)


Składniki:
1 szkl ryżu
2 szkl. mleka
1 kg jabłek
4 łyżki masła
4 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli 
1 łyżeczka cynamonu
przyprawa Specialite-Kamis do dań słodkich (klik)
1 łyżka płatków migdałów
garść żurawiny suszonej
garść siekanych orzechów

ponadto:
płatki migdałów do posypania
cukier puder do oprószenia
lody i bita śmietana do podania (opcjonalnie)


Ryż wypłukać, zalać mlekiem i gotować do miękkości do momentu wchłonięcia całego mleka.
Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki (można także zetrzeć na tarce na plastry).
Masło podsmażyć, Żółtka ubić na jasną puszystą masę z cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Ugotowany ryż wymieszać z jabłkami. Dodać orzechy, żurawinę, ubite żółtka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Tortownicę (26cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wyłożyć do niej masę ryżową. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut w temp. 200 stopni. (Można na koniec ostatnie 3 minuty opiec z wierzchu).
Podawać z bitą śmietaną i lodami lub olane słodką śmietaną.
Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. wygląda jak ciasto! piękna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! muszę zrobić, tylko kiedy dodajemy masło i czy może byc to olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło podsmażamy i dodajemy do masy ryżowej. Olej raczej nie. Masło nadaje fajnego smaczku ;)

      Usuń
  3. Mniam, wygląda tak smacznie! To wspaniałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakowita ta zapiekanka :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń