Dzisiaj uderzam do Was z fenomenalną propozycją na przekąskę z łososia wędzonego. Kto powiedział, że tort zawsze musi być słodki? ;) Postanowiłam złamać ten stereotyp ;)
Cudownie kremowe dwie masy pomiędzy ciastem francuskim z chrupiącymi migdałami. Wytwornie i pysznie :) Polecam baaaaaardzo:)
Składniki na blaty:
2 opakowania ciasta francuskiego (2x300g)
ok.4 łyżki płatków migdałowych
1 roztrzepane jajko
Ciasto rozwinąć i złożyć na pół tworząc grubsze ciasto o kształcie mniej więcej kwadratu. Tortownicą (24 lub 26cm) odciskamy koło. Możemy potem dokładniej odciąć nożem lub nożykiem do pizzy. Okrągłe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto.
Można również pominąć migdały i upiec samo ciasto posmarowane jajkiem. To będzie nasz spód tortu.
Drugie ciasto wyjmujemy z opakowania i tak samo jak poprzednio składamy na pół. Tą samą obręczą tortownicy odciskamy koło i przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nożykiem do pizzy kroimy (tak jak pizzę) na 12 kawałków. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i znów posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto. Studzimy.
Składniki na masy:
440g serka śmietankowego kremowego (typu philadelphia)
250g serka mascarpone
1 kopiata łyżka posiekanego koperku
75g startej na grubej tarce cukinii
sól
biały pieprz
koperek w gałązkach do dekoracji
250g wędzonego łososia (użyłam łososia norweskiego z firmy Suempol)
Cukinię leciutko posolić i odłożyć na chwilę. Następnie odlać ewentualny sok.
Serki śmietankowe zmiksować, dodać serek mascarpone i miksować jeszcze chwilkę. Dodać koperek i wymieszać (na tym etapie nie doprawiać!). Masę podzielić w proporcjach 1/3 i 2/3
Do 1/3 masy dodać startą cukinię i doprawić solą i pieprzem.
Do 2/3 masy dodać 50g wędzonego łososia pokrojonego w kawałki (pozostałe 200g będzie nam potrzebne do przekładania. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji.
Teraz przystępujemy do składania tego w całość :)
Na paterze układamy spód (okrągłe ciasto). Na to wykładamy masę z łososiem. Układamy na niej poszarpane plastry łososia. Na to wykładamy masę z cukinią i znów poszarpane kawałki łososia.
Na wierzchu układamy trójkąty. Na każdym z nich robimy małą rozetkę z masy łososiowej i dekorujemy maleńką gałązką koperku. I już :) Zachwycamy się cudownym smakiem :)
Smacznego :)
Do zrobienia tortu użyłam przepysznego wędzonego łososia norweskiego firmy Suempol.
Zapraszam Was także do odwiedzenia ich strony na Facebooku, gdzie będziecie mogli na bieżąco śledzić nowości :)
A już niebawem będę miała dla Was niespodziankę!
Konkurs z cudownymi nagrodami - zestawami fantastycznych wędzonych łososi - Bądźcie czujni ;)
Wow, jaki piękny jest. Bardzo efektowny ! :)
OdpowiedzUsuńGenialny! Elegancko i smacznie Pozdrawiam Asia z http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/04/gruszki-w-paszczyku-z-ciasta-kruchego.html
OdpowiedzUsuńpowiem, że chociaż nie jem ryb, taki tort mi naprawdę zaimponował!
OdpowiedzUsuńbrawo za niebywałą kreatywność!
Wygląda świetnie, myślę że kiedyś skorzystam z pomysłu :)n
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, myślę że kiedyś skorzystam z pomysłu :)n
OdpowiedzUsuńNoo niesamowicie pyszny musi być! Ja uwielbiam takie rzeczy. Szkoda, że muszę jeszcze trochę poczekać zanim go zrobie. Karmię córeczkę - więc łosoś wędzony nie dla mnie ;/
OdpowiedzUsuńPowiedz mi - czy można go czymś zastąpić? Łososiem na parze? lub łososiem wędzonym na ciepło?
A tak poza wszystkim - wydaje mi się - czy z szynką parmeńską będzie równie ciekawie smakowało?
Pozdr
łosoś nadaje tej przystawce wyjątkowy smak i jest jej podstawą :) Oczywiście jeśli ktoś nie może jeść łososia lub po prostu za nim nie przepada można gp zastąpić np. wędzoną szynką ;) Z parmeńską tez będzie świetnie smakować ;) Pozdrawiam :)
UsuńO rany, prawie się obśliniłam ;) Wygląda bardzo elegancko i wytwornie. Zapisane do zrobienia na specjalną okazję:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na rodzinny stół, piękna i wykwintna przystawka.
OdpowiedzUsuńo SZOK, ale pycha:) muszę koniecznie zrobić:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny, na zbliżające się urodzinki na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie, czy cukinie można zastąpić zielonym ogórkiem?
jak najbardziej tylko również wcześniej należy go lekko posolić i odlać sok ;)
UsuńTort Pięknie wygląda a smakuje jeszcze lepiej. U mnie hicior na świąteczny stół (y)
OdpowiedzUsuńPiękny tort i zapewnie musi smakować niebiańsko………oj muszę go wypróbowac i to koniecznie!!!!!
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Es sieht wunderschön aus,werde.demnaechst probieren,auch mit Gurke
OdpowiedzUsuń