Pyszna kolejna propozycja na nadchodzące Święta. Lubicie mazurki? Jeśli tak - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Jeśli jeszcze do tej pory nie mieliście okazji próbować mazurka polecam tym bardziej :) Przepis znalazłam u Kasi na blogu Słodkie fantazje. Polecam baaardzo :)
Składniki na ciasto marcepanowe:
200g marcepanu (klik)
50g miękkiego masła
2 jajka
4 łyżki mąki
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Blaszkę (27x27) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę marcepanową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 stopni ok 15 minut na złoto. Wystudzić.
Składniki na ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej
200g masła
1/2 szkl cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
ponadto:
250g konfitury porzeczkowej
500g masy kajmakowej
Wszystkie składniki dokładnie posiekać. Ulepić kulę. Ciasto podzielić na dwie części.
1/3 odłożyć, 2/3 wstawić do lodówki i schłodzić ok. 1 godzinę.
Ciastem z lodówki wylepić blaszkę (27x27) wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożone 1/3 ciasta przełożyć do worka cukierniczego i zrobić nim dookoła rant. Spód ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Na wystudzone ciasto marcepanowe rozsmarować konfiturę porzeczkową. Przykryć ciastem kruchym a na wierzch rozsmarować kajmak. Udekorować dowolnie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz