Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 kwietnia 2014

Naleśniki szpinakowe z łososiem i kremowym twarożkiem (roladki lub rollsy)



Wiosna, wiosna, ach to Ty ;) Tak bardzo na nią czekam... i na słonko i kwiaty i na zieleń dookoła. W ponure i pochmurne dni brakuje mi jej jeszcze bardziej niż zwykle. Dzisiaj postanowiłam więc na przekór pogodzie przywołać wiosnę... i zieleń.... dużo zieleni :) Co powiecie na naleśniki szpinakowe z kremowym farszem z serka i wędzonego łososia. Idealna propozycja na przekąski imprezowe lub jako II śniadanie do pracy :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)

Składniki na naleśniki (6szt):
250g mąki pszennej tortowej
85g liści świeżego szpinaku baby
2 jajka
1/2 szkl wody
1/2 szkl mleka
duża szczypta soli
odrobina oleju do smażenia 
drobno posiekany koperek

dodatkowo:
200g łososia wędzonego (użyłam szkockiego firmy Suempol)
280g serka śmietankowego kremowego
roszponka lub mix sałat

Szpinak zmiksować blenderem, dodać mąkę i miksować do momentu uzyskania gładkiego zielonego proszku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować raz jeszcze. W razie konieczności gdyby ciasto było za gęste dolać odrobinę mleka.
Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni z dwóch stron. Powinno nam wyjść ok 6 sztuk). Wystudzić.

Usmażone naleśniki smarować serkiem, układać na nim kawałki łososia i całość posypać koperkiem i roszponką. Zawinąć najpierw delikatnie z jednej strony, podwinąć boki i rolować. Pokroić w plastry i ewentualnie spiąć wykałaczką lub przekroić ukośnie na dwie części tworząc rollsy.
Smacznego :)







Do przygotowania roladek użyłam przepysznego łososia szkockiego firmy Suempol

Zapraszam Was także do odwiedzenia ich strony na Facebooku, gdzie będziecie mogli na bieżąco śledzić nowości :) 


https://www.facebook.com/Suempol.Pan.Losos


A już niebawem będę miała dla Was niespodziankę!
Konkurs z cudownymi nagrodami - zestawami fantastycznych wędzonych łososi - Bądźcie czujni ;)





7 komentarzy:

  1. Jadłam dzisiaj naleśniki podane właśnie w taki sposób . Moje były zwykłe z nadzieniem z sera źółtego polane keczupem . To moje ulubione comfort food :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki zielone wyglądają genialnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Da radę na mrożonym szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie...Chyba że bardzo, ale to bardzo mocno odciśnięty ....

      Usuń
  4. Bardzo smaczne,godne polecenia.

    OdpowiedzUsuń