Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


11 kwietnia 2014

Muffinki kawowe z truflami i śmietanową czapeczką


Cudowne, mięciuteńkie, pachnące kawą, idealne :) Uwielbiam muffinki - zresztą pisałam już o tym kilkakrotnie :) Te proste w przygotowaniu maleństwa nadają się zarówno do popołudniowej kawki w tygodniu jak i na większe przyjęcia by zachwycić gości :) Inspirowałam się przepisem z kalendarza thermomix na rok 2014 jednak moja natura musiała co nieco pozmieniać :) 
Przepis ląduje w  akcji "Przepis na chwilę kawowej przyjemności". Bardzo, bardzo Wam go polecam :)

Składniki na 12 szt:
150g cukru
120g masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs Crema Gold)
20g gorącej wody
120g mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego (np domowego - klik)
250g maki pszennej tortowej
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
12 szt. trufli kawowych

ponadto:
330 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
kawa rozpuszczalna do oprószenia

wykonanie thermomix:
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Do naczynia miksującego wsypać cukier - zmiksować 10sek/obr. 10 - przełożyć do innego naczynia.
Następnie do naczynia dać masło i rozpuścić - 4 min/temp.70/obr1 - przełozyć do innego naczynia i wystudzić.
Do naczynia wsypać kawę, zalać gorącą wodą, dodać mleko, jajka i masło. Zmiksować 10sek/obr.4
Następnie dodać produkty sypkie (mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, sól) Wymieszać 5sek./obr4
Do każdej papilotki nałożyć po łyżce ciasta, następnie ponakładać po jednej kawowej trufli i uzupełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu chwilkę trzymać w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone muffinki. Oprószyć je kawą i podawać :) Smacznego :)

wykonanie tradycyjne:
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Kawę zalać gorącą wodą. Masło rozpuścić i wystudzić.
Produkty mokre zmiksować. Pprodukty sypkie wymieszać a następnie połączyć jedne z drugimi. Wszystko wymieszać krótko ale dokładnie.
Do każdej papilotki nałożyć po łyżce ciasta, następnie ponakładać po jednej kawowej trufli i uzupełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu chwilkę trzymać w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone muffinki. Oprószyć je kawą i podawać :) Smacznego :)






1 komentarz: