Pyszne, delikatne z cudownie aksamitnym kremem. Idealne, z naszego ulubionego przepisu z którego powstaje karpatka (klik) oraz ptysiowe łabędzie (klik). Z podanego przepisu wyjdzie ok. 26-28 eklerów w zależności od wielkości. Bardzo, bardzo polecam :)
Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na
wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę
pogotować a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie
przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku a na koniec dodać proszek do pieczenia. Utrzeć gładkie
ciasto. Przełożyć je do worka cukierniczego (tylka 1M wilton) i wyciskać na blachę wyłozoną papierem do pieczenia podłużne eklery długości ok 8-9 cm. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok 220 stopni (nie
otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
150g cukru (3/4 szkl)
3 łyżki mąki pszennej (płaskiej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
1-2 łyżki likieru advocat
300g masła
Z mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu
zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl mleka z żółtkami i mąkami. Dobrze
zmiksowane wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć
woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony budyń i
likier. Całość zmiksować na gładki krem.
Eklery przeciąć wzdłuż. Krem nałożyć do worka cukierniczego (tylka 1M) i napełniać eklery. Przykryć odkrojoną górną częścią eklera. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego :)
Moja Siostra ostatnio uraczyła nas karpatką - pyszności :)
OdpowiedzUsuńA teraz Ty narobiłaś mi apetytu na eklerki...
tak z samego rana aż się głodna zrobiłam
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajne masz te papilotki na eklerki :) Gdzie można takie dostać ? ;p
OdpowiedzUsuńkupowałam je bardzo dawno. Nie pamiętam gdzie... albo na tortownia.pl albo aledobre.pl ;)
UsuńDzięki :)
UsuńWow, jakie idealne eklerki. : )
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
Pięknie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńale śliczne!!! na pewno są pyszne! muszę kiedyś wypróbować w wersji bezglutenowej :) mniam!
OdpowiedzUsuń