Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 kwietnia 2014

Eklery z kremem advocatowym


Pyszne, delikatne z cudownie aksamitnym kremem. Idealne, z naszego ulubionego przepisu z którego powstaje karpatka (klik) oraz ptysiowe łabędzie (klik). Z podanego przepisu wyjdzie ok. 26-28 eklerów w zależności od wielkości. Bardzo, bardzo polecam :)


Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku a na koniec dodać proszek do pieczenia. Utrzeć gładkie ciasto. Przełożyć je do worka cukierniczego (tylka 1M wilton) i wyciskać na blachę wyłozoną papierem do pieczenia podłużne eklery długości ok 8-9 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok  220 stopni (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić.


Składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
150g cukru (3/4 szkl)
3 łyżki mąki pszennej (płaskiej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
1-2 łyżki likieru advocat
300g masła


Z mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl mleka z żółtkami i mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony budyń i likier. Całość zmiksować na gładki krem.
Eklery przeciąć wzdłuż. Krem nałożyć do worka cukierniczego (tylka 1M) i napełniać eklery. Przykryć odkrojoną górną częścią eklera. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego :)









9 komentarzy:

  1. Moja Siostra ostatnio uraczyła nas karpatką - pyszności :)
    A teraz Ty narobiłaś mi apetytu na eklerki...

    OdpowiedzUsuń
  2. tak z samego rana aż się głodna zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne masz te papilotki na eklerki :) Gdzie można takie dostać ? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupowałam je bardzo dawno. Nie pamiętam gdzie... albo na tortownia.pl albo aledobre.pl ;)

      Usuń
  4. Wow, jakie idealne eklerki. : )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale śliczne!!! na pewno są pyszne! muszę kiedyś wypróbować w wersji bezglutenowej :) mniam!

    OdpowiedzUsuń