Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 września 2013

Ketchup domowy, sos pomidorowy




Jestem pewna, że po zrobieniu tego ketchupu już nigdy nie będziecie chcieli jeść żadnego innego, a zwłaszcza kupnego. Cudownie pomidorowy, słodko-pikantny po prostu idealny. Świetnie nada się też jako sos-baza do pizzy. Przepis znalazłam na stronie Franciszkańska 3. Z podanych proporcji wychodzą 2-3 słoiczki (w zależności od wielkości) cudownego w smaku ketchupu. Polecam baaardzo :)


Składniki:
1,5kg pomidorów (najlepiej LIMA)
2-3 cebule
1/8 szkl octu
1/3 szkl cukru
2 goździki
5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 kulki jałowca
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz do smaku


Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić drobno. Dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu do rozpadnięcia się składników. Następnie wyjąć przyprawy, zmiksować i przetrzeć przez sito. Gotować jeszcze ok 3 godz do odparowania.  Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut (temp 130 stopni w piekarniku). Smacznego :)
 
 
 
 
 

3 komentarze:

  1. och brzmi cudownie, w tym roku już nie mam sił do przetworów ale przepis chowam na następny sezon ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest naprawdę bardzo dobry:-)))) Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń