Pierwszy raz ciasteczka te jadłam u mojej znajomej i baaaaardzo przypadły mi do gustu. Delikatne, cudownie słodkie z chrupiącymi kawałkami orzechów. Szybciutko się je robi i równie szybciutko znikają. Posmakują nie tylko dzieciom - zapewniam :) Przepis pochodzi z bloga "Gotuję bo lubię". Polecam baaardzo :)
Składniki:
130g masła
150g brązowego cukru (klik)
1 jajko
140g mąki pszennej
80g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g posiekanych orzechów laskowych
100g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i miksować jeszcze chwilę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i płatkami. Dodawać partiami cały czas miksując. Na koniec wmieszać orzechy i czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 25 ciasteczek). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Podaną ilość musimy piec na dwie tury. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok 12 minut. Chwilę studzić na blaszce a następnie delikatnie przełożyć na kratkę (uwaga bo są miękkie - twardnieją po chwili). Smacznego :)
Mmm wyglądają apetycznie i chyba nie są zbyt trudne do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńpiekne i jakie równiutkie:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsiane! Twoje wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie, na pewno skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie:) mniam mniam:)pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńa czy bez czekolady lub w mniejszej ilości też będzie?
OdpowiedzUsuńteż będzie ale juz nie tak pysznie ;)
Usuńale kusisz... :)
OdpowiedzUsuńciastka wyglądają jak a'la pieguski :) Czy smakują podobnie? :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam piegusków nigdy, ale te są obłędnie pyszne :)
UsuńPięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że smakowały :)
Pozdrawiam !
Wyglądają zaiste bosko!
OdpowiedzUsuń