Przepyszny, kremowy idealnie współgrający ze smakiem polędwiczek wieprzowych lub np schabu. Przepis znalazłam na stronie Olgasmile. Polecam baaardzo :)
Składniki:
200g śliwek suszonych
400ml intensywnego rosołu
200-250ml śmietany
sól, pieprz
500g polędwiczki wieprzowej
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
W rondelku podgrzać rosół, zdjąć z ognia, wrzucić śliwki, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie podgrzewać na małym ogniu przez ok. 15-20 minut do momentu,aż śliwki zaczną się rozpadać. Dolać śmietanę i znów zagotować. Doprawić.
Polędwicę pokroić w plastry. Leciuteńko rozbić lub docisnąć ręką spłaszczając je. Oprószyć solą i pieprzem. Plastry wrzucić na rozgrzany olej z masłem i krótko smażyć z dwóch stron do leciutkiego zarumienienia. Podawać np z ziemniakami puree. Smacznego :)
jeszcze takich nie próbowałam. hm, uważam, że ciekawy przepis na sos do schabu by był fany.
OdpowiedzUsuńA my jutro na obiad mamy polędwiczki ;-) Chyba się skuszę na ten sos... :-)
OdpowiedzUsuńA my jutro na obiad mamy polędwiczki ;-) Chyba się skuszę na ten sos... :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na sos, z chęcią wypróbuje przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z sosem śliwkowym. Chcę spróbować:)
OdpowiedzUsuńTen sos..... niebo w gębie!!
OdpowiedzUsuńTen sos..... niebo w gębie!!
OdpowiedzUsuń