Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 września 2013

Sernik kajmakowy z migdałami na kawowym spodzie



Kocham serniki...To jedne z niewielu ciast-deserów, które często robię na oko i prawie nigdy nie boję się, że nie wyjdą :) Sernik w podobnym klimacie pojawił się już tutaj (klik). Dzisiaj postanowiłam zrobić podobny, ale z masy kajmakowej i wzbogacić go o posmak kawy.... Ten ostatni to strzał w dziesiątkę. Słodycz kajmaku idealnie współgra bowiem z goryczką kawy. Sernik wychodzi cudownie kremowy i delikatny. Polewę również można zrobić z dodatkiem kawy. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na spód:
210g ciasteczek z kawałkami czekolady
70g masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka brązowego cukru


Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Tortownicę (22-24cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Spód wylepić dokładnie masą ciasteczkową i wstawić do lodówki na ok. godzinę.


Składniki na masę serową:
700g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego na serniki
4 duże jajka
260g masy kajmakowej gotowej z puszki lub domowej (klik)
1 łyżka ekstraktu waniliowego (klik)
2 łyżki budyniu waniliowego
80g brązowego cukru (klik)


Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę wylac na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. a następnie w lodówce przez noc.


Składniki na polewę kajmakową:
100g migdałów w płatkach
kilka łyżek posypki orzechowej (klik)
250g masy kajmakowej
50g masła

Masło utrzeć do białości, dodać kajmak i jeszcze chwilę ucierać. Polewą posmarować boki i wierzch sernika. Boki obsypać karmelizowanymi orzechami, a wierzch płatkami migdałów.
Smacznego :)

 


 




3 komentarze:

  1. Ja również kocham serniki, wszystkie pewnie;-) Twój wygląda obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. To sie nazywa rozpusta! Smakuje na pewno wspaniale. Dawno nie jadlam dobrego sernika, chyba pora jakis zrobic.

    OdpowiedzUsuń