Jestem pewna, że po zrobieniu tego ketchupu już nigdy nie będziecie chcieli jeść żadnego innego, a zwłaszcza kupnego. Cudownie pomidorowy, słodko-pikantny po prostu idealny. Świetnie nada się też jako sos-baza do pizzy. Przepis znalazłam na stronie Franciszkańska 3. Z podanych proporcji wychodzą 2-3 słoiczki (w zależności od wielkości) cudownego w smaku ketchupu. Polecam baaardzo :)
Składniki:
1,5kg pomidorów (najlepiej LIMA)
2-3 cebule
1/8 szkl octu
1/3 szkl cukru
2 goździki
5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 kulki jałowca
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz do smaku
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić drobno. Dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu do rozpadnięcia się składników. Następnie wyjąć przyprawy, zmiksować i przetrzeć przez sito. Gotować jeszcze ok 3 godz do odparowania. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut (temp 130 stopni w piekarniku). Smacznego :)
och brzmi cudownie, w tym roku już nie mam sił do przetworów ale przepis chowam na następny sezon ;)
OdpowiedzUsuńmmm musi super smakować
OdpowiedzUsuńjest naprawdę bardzo dobry:-)))) Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń