Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 września 2013

Tort Szwarcwaldzki czyli Czarny las




Kolejny klasyk... Do tej pory robiłam go na zwykłym biszkopcie kakaowym, przekładałam bitą śmietaną i wiśniami. Dzisiejszy przepis Pierra Herme znaleziony na stronie Cioccolato Gatto jest nie tyle bardziej skomplikowany, co wymaga większych przygotowań, ale zapewniam Was, że warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni i pokusić się o zrobienie tej wersji tortu. Polecam baaardzo :)

Składniki na wiśnie:
125g porto lub wiśniówki
sok z 1/2 pomarańczy
4 zgniecione ziarna pieprzu
1 mała laska cynamonu
skórka z cytryny (tylko żółta cześć) pokrojona w duże plastry
ok 350g wiśni (u mnie w syropie)

Wszystkie składniki oprócz wiśni umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Na wrzątek wrzucamy wiśnie i gotujemy ok. 2 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy, wyjmujemy przyprawy i skórkę cytrynową. Osuszamy na ręczniku papierowym. 12 najładniejszych sztuk odkładamy do dekoracji.


Składniki na blaty czekoladowe:
40g kakao
35g mąki pszennej tortowej
3,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
75g rozpuszczonego masła
9 żółtek
5 białek
150g cukru


Białka ubijamy ze szczyptą soli i z połową cukru na sztywna pianę. W oddzielnym naczyniu żółtka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Mąki i kakao przesiewamy i mieszamy. Masło i połowę sypkich składników dodajemy do żółtek i miksujemy, dodajemy część białek i miksujemy dalej. Wymieszać całość ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. Ciasto wylać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni przez ok.35 minut do suchego patyczka. Upieczony wystudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty.



Składniki na syrop:
70g cukru
70g wody
4 łyżeczki zalewy w której macerują się wiśnie

Wszystkie składniki podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić na noc do lodówki


Składniki na warstwę czekoladową:
375g śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka cukru
65g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
150g serka mascarpone

Śmietankę, cukier i posiekaną czekoladę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy na najwyższych obrotach do zgęstnienia, dodajemy kakao, serek mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Składniki na warstwę waniliową:
375g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
2,5 płaskiej łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka wiśniówki


Żelatynę zalać wodą i odstawić. 300g śmietany kremówki ubić na sztywno z cukrem. Dodać ziarenka wanilii. 75g śmietany podgrzać z laską wanilii. Wystudzić lekko. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej i gdy stanie się gładka i płynna dolać do śmietanki wcześniej podgrzewanej. Wymieszać. Dodać łyżkę ubitej śmietany i wymieszać raz jeszcze. Na koniec całość delikatnie wmieszać do ubitej kremówki. 

Pierwszy blat ciasta ułożyć w tortownicy i zapiąć obręcz. Skropić go 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę waniliowej śmietany, na niej ułożyć odcedzone wcześniej wiśnie, a następnie przykryć je drugą częścią waniliowej śmietany. Przykryć blatem który znów ponczujemy. Wstawić na chwilę do lodówki, by lekko stężało. Wyłożyć 2/3 czekoladowej śmietany i przykryć ostatnim naponczowanym blatem. Na wierzch wyłożyć resztę czekoladowej śmietany i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


Składniki do dekoracji:
wiórki czekoladowe
12szt wcześniej odłożonych wiśni
375g śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru


Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. 
Śmietaną  wysmarować dokładnie boki, a na wierzchu zrobić 12 rozetek tylką 2C lub 1M. W każdej rozetce umieścić po jednej wisience. Boki obsypać drobnymi, a wierzch grubymi wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)

 
 
 
 

8 komentarzy: