Idealne powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady. Cudowne do ciast i deserów. Równie wspaniałe wyjdą z wiśni. Z podanych proporcji wychodzą 2 słoiczki o pojemności 200ml. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam bardzo :)
Składniki:
1 kg śliwek lub wiśni*
300g cukru
1/4 szkl wody
30g kakao
1 łyżka rumu
*w przypadku wiśni nie trzeba ich wcześniej miksować.
Śliwki umyć, wypestkować, zmiksować, zasypać cukrem. Całość umieścić w garnku o grubym dnie i gotować bez przykrycia na małym ogniu ok 2 godziny. Powinny zgęstnieć. Rum dokładnie wymieszać z wodą i kakao. Wlać do śliwek i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę. Gorąca nałożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 minut. Smacznego :)
od dawna choruję na taką czeko śliwkę:D
OdpowiedzUsuńMniam, też robiłam i jestem zachwycona. Zawsze pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje, nigdy nie robilam :)
OdpowiedzUsuńŚliwki na drzewach. Trzeba działać ! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam czekojeżynę... magia!
Teraz jest akurat sezon na śliwki……..idę jutro kupić i wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny