Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 września 2013

Chatka Puchatka vel Chatka Baby Jagi




Tego ciasta nie trzeba chyba przedstawiać większości z Was. Znane pod wieloma nazwami: Chatka Puchatka, Chatka Baby Jagi, Domek, Psia budka itp. Jakkolwiek by się nie nazywało smakuje za każdym razem tak samo pysznie. Proste w wykonaniu, bez pieczenia, nieskomplikowane. Przepis jest wypadkową  przepisu Słodkiej Babeczki tego i tego  z moimi zmianami.  Polewa to moja ulubiona wg tego przepisu (klik). Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
110g masła
100g cukru pudru
2 żółtka (wcześniej umyte i wyparzone)
500g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego na serniki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
2 łyżki kakao

ponadto:
60g czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczkę
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
36szt. herbatników maślanych
wiórki kokosowe i płatki migdałów do posypania
czerwona galaretka w słupku 2x2 cm (ja pominęłam)

Składniki na polewę:
2 łyżki wrzątku
2 łyżki cukru
70g masła
2 łyżki kakao


Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać żółtka i ucierać jeszcze chwilę. Dodać ser i ekstrakt i miksować jeszcze chwilę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, czekoladę, płatki migdałów i orzechy i dokładnie wymieszać. 
Na folii aluminiowej ułożyć herbatniki w trzech rzędach po 6 sztuk tak by stykały się krótszymi bokami. Na warstwę herbatników rozsmarować białą masę serową, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników ułożoną dokładnie w taki sam sposób jak poprzednio. Na to rozłożyć czekoladową masę tak by większa jej część znajdowała się na środkowym pasie herbatników. (Jeśli decydujemy się na dodanie słupka  z galaretki to warstwę czekoladową smarujemy równomiernie na wszystkich trzech rzędach a na środkowy układamy długi słupek galaretki) Teraz przystępujemy do składania boków. Podtrzymując za folię delikatnie unosimy boki do momentu aż połączą się u góry tworząc budkę. Lekko docisnąć i wyrównać. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (przenosić na desce).
Do rondelka dajemy wrzątek i cukier. Mieszamy lekko podgrzewając. Dodajemy masło, rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao mieszając cały czas rózgą. Lekko studzimy i polewamy dokładnie ciasto. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
 
 

 

17 komentarzy:

  1. Piękna jest!
    To ciasto jadłam moze raz w życiu i nigdy go jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda genialnie! zawsze chciałam ją zrobić, odkąd tylko pamiętam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam domek Baby Jagi i pamiętam ten smak:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzi za mną ta chatka i chodzi i jakoś nie mogę się zebrać, żeby ją zrobić. Twoja chatka może mnie wreszcie zmobilizuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest piękna i do tego pyszna!Dawno już jej nie robiłam:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Najpyszniejsze ciacho mojego dzieciństwa! Rewelka;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest przepis kiedy byłam nastolatką . W szkole podstawowej robiłam to często z mamą:) jutro zrobię . dzięki za przypomnienie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, pamiętam to z dzieciństwa.Wieki nie jadłam, ale kojarzę, że bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja robiłam dzisiaj. Po raz pierwszy w życiu :) Użyłam najzwyklejszego sera/twarogu, którego wcale nie mieliłam, ale wrzuciłam razem z miękkim masłem do malaksera. Dał radę :) Masa serowa jest gładziutka, bez najmniejszej grudki. I dałam całe jaja, ktore ubiłam na parze z cukrem. Na ciacha polałam ganache . Pycha mi wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  10. No i zrobiłam. było trochę z trym zabawy- bo razem z dziećmi zabrałam się za przyrządzanie:) W trakcie robienia ciasta przyszli znajomi i koleżanka pyta " co robisz? " ja jej pokazałam przepis u ciebie i ona " ja ciebie to chatka baby jagi ja to znam , robiłam dawno temu" haha zupełnie tak jak ja:) Ale wyszło pysznie, słodko i pysznie. dzisiaj mam ciacho w pracy i będę częstować cała ekipę:). jeszcze raz dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) czyli jednak warto odświeżac takie stare przepisy :) Cieszę się bardzo, że smakowała :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. powiem więcej wszystkim smakowało. weszłam tu do Ciebie jeszcze raz , bo tu uwaga" kolega' poprosił o przepis:)

      Usuń
    3. hahahahaha cudnie :) Mam nadzieję że kolega będzie zadowolony :) Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Chatka zrobiona znowu ............pychotka.DZIEKUJE za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzis bedzie znowu robiona. Uwielbiamy ja. Istne smaki i wspomnienia z dziecinstwa. Wspanialy Blog....moj ulubiony👏👏

    OdpowiedzUsuń