Strony

18 września 2013

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzchami laskowymi



Pierwszy raz ciasteczka te jadłam u mojej znajomej i baaaaardzo przypadły mi do gustu. Delikatne, cudownie słodkie z chrupiącymi kawałkami orzechów. Szybciutko się je robi i równie szybciutko znikają. Posmakują nie tylko dzieciom - zapewniam :) Przepis pochodzi z bloga "Gotuję bo lubię". Polecam baaardzo :)


Składniki:
130g masła
150g brązowego cukru (klik)
1 jajko
140g mąki pszennej
80g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g posiekanych orzechów laskowych
100g posiekanej gorzkiej czekolady


Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i miksować jeszcze chwilę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i płatkami. Dodawać partiami cały czas miksując. Na koniec wmieszać orzechy i czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 25 ciasteczek). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Podaną ilość musimy piec na dwie tury. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok 12 minut. Chwilę studzić na blaszce a następnie delikatnie przełożyć na kratkę (uwaga bo są miękkie - twardnieją po chwili). Smacznego :)


 
 
 
 

13 komentarzy:

  1. Mmm wyglądają apetycznie i chyba nie są zbyt trudne do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owsiane! Twoje wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie, na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają obłędnie:) mniam mniam:)pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy bez czekolady lub w mniejszej ilości też będzie?

    OdpowiedzUsuń
  6. ciastka wyglądają jak a'la pieguski :) Czy smakują podobnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jadłam piegusków nigdy, ale te są obłędnie pyszne :)

      Usuń
  7. Pięknie Ci wyszły :)
    Miło mi, że smakowały :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają zaiste bosko!

    OdpowiedzUsuń