Skoro sezon na dynie w pełni to trzeba z niego korzystać :) Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne muffinki właśnie z dynią w roli głównej :) Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki" Le Cordon Bleu - Muffinki" Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
500g dyni obranej i pokrojonej na kawałki
100g mąki razowej
275g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
115g brązowego cukru
2 jajka
125 ml oleju roślinnego
125 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
Dynię rozgotować na parze do miękkości i rozgnieść dokładnie widelcem. Można również wstawić ją do piekarnika i piec ok 20 minut do miękkości. Wystudzić.
Do miski przesiać obydwa rodzaje mąk (z mąki razowej wrzucić również odsiane plewy które zostały na sicie). Dodać, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i cukier. Dobrze wymieszać.
Jajka rozbełtać z olejem, mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do dołka w mące dodać masę jajeczną oraz rozgniecioną dynię. Wszystko szybko i dobrze wymieszać - nie za długo, ciasto powinno być grudkowate.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Włożyć do nich ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 210 stopni (lub do suchego patyczka).
Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie a następnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
szczypta soli
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
115g brązowego cukru
2 jajka
125 ml oleju roślinnego
125 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
Dynię rozgotować na parze do miękkości i rozgnieść dokładnie widelcem. Można również wstawić ją do piekarnika i piec ok 20 minut do miękkości. Wystudzić.
Do miski przesiać obydwa rodzaje mąk (z mąki razowej wrzucić również odsiane plewy które zostały na sicie). Dodać, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i cukier. Dobrze wymieszać.
Jajka rozbełtać z olejem, mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do dołka w mące dodać masę jajeczną oraz rozgniecioną dynię. Wszystko szybko i dobrze wymieszać - nie za długo, ciasto powinno być grudkowate.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Włożyć do nich ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 210 stopni (lub do suchego patyczka).
Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie a następnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
na mnie czekają dynie, aż 5.
OdpowiedzUsuńwięc porywam przepis. i taką jedną muffinkę, na "spróbę" ;]
Pyszne babeczki! :-)
OdpowiedzUsuńTo jedno z lepszych wykorzystań dyni :) Pięknie wyrośnięte, apetyczne i aromatyczne muffiny. To lubię :) Zwłaszcza do popołudniowej kawy!
OdpowiedzUsuńahhhh, give me! ♥♥♥
OdpowiedzUsuńJakie ładne babeczki! Pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńpysznie dyniowa jesień
OdpowiedzUsuńdyniowych nie robiłam;)
OdpowiedzUsuń