Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


30 października 2012

Lekka Chleba - pszenny chleb na zakwasie




Obłędnie pyszny... Zniknął szybko.... zdecydowanie za szybko ;) Cudownie chrupiąca skórka i fantastyczny miękki i sprężysty środek.... Koniecznie musicie spróbować.... Przepis znaleziony u Tatter z moimi małymi zmianami. Polecam baardzo :)

Zaczyn zakwasowy:
50g zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)
75g wody letniej
75g mąki żytniej

Składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem (np w misce w worku foliowym) na 10-12 godz.

Składniki na ciasto właściwe
200g zaczynu zakwasowego (ja dałam całość)
275g wody letniej
500g białej pszennej mąki chlebowej
1/2 łyżeczki drożdży instant
10g soli

Następnego dnia zaczyn wymieszać z mąką, wodą i drożdżami i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrobić raz jeszcze gładkie lekko lepkie ciasto. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 godz. (po godzinie ciasto odgazować (wkładając pięść do miski lub złożyć ciasto na pół)
Po tym czasie uformować bochenek i włożyć do kosza na chleb. Odstawić na kolejne 2 godziny.
Piekarnik nagrzać razem z blachą do temp.250 stopni. Przed samym włożeniem chleba wnętrze piekarnika spryskać wodą. Na gorącą blachę (obsypaną mąką w miejscu gdzie będzie leżał chleb) sprawnym ruchem wyłożyć chleb i włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 230 stopni i piec kolejne 25 minut. Chleb jest gotowy gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)




 
 
 

5 komentarzy:

  1. Piękny bochen!

    Zrobiłam się głodna. Mój właśnie rośnie w lodówce, ale na zakwasie pszennym, następnym razem srpóbuję z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny chlebek! Porywam kromeczkę na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękny wiejski bochenek!
    nie ma jak taki domowy chlebuś mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. jak tylko nabędę kosz do wyrastania chleba to wypróbuje, przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń