Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


13 lipca 2012

Pieczone greckie pierożki z serem feta i ricotta

 

Chodziły za mną już od jakiegoś czasu i doczekały się....  Ostatnio chętnie sięgam po pierogi pieczone, bowiem smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimo. Dzisiejszą propozycję zaczerpnęłam z książki "Podróże kulinarne - Grecja". Ciekawa byłam jak smakuje ciasto na pierogi z dodatkiem proszku do pieczenia. Powiem Wam że wychodzi kruchuteńkie i pyszne. Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki na ciasto (ok. 30szt.) :
450g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g oliwy

180ml ciepłej wody

składniki na farsz:
100g sera feta
100g sera ricotta
1 jajko
mielony czarny pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

ponadto:
1 żółtko
2 łyżeczki mleka


Składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić, owinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Składniki na farsz również bardzo dokładnie wymieszać (sery rozgnieść widelcem a jajko rozkłócić) i schłodzić.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać szklanką kółka o średnicy ok 8cm. Na każde kółko nałożyć farsz i dokładnie skleić. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Pierożki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia.
Smacznego :)



 
 
 

10 komentarzy:

  1. ach, wyglądają naprawdę zachwycająco! i takie greckie. przeniosą, za sprawą jednego kęsa, na gorące, wakacyjne wyspy Grecji.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają mega smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  3. No to muszę przepis zapisać:) a z czym można je podać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można z sosami ale my zjedliśmy same :) zanim się zdążyłam zastanowić z czym by pasowały :)

      Usuń
  4. zdecydowanie "moje smaki" :) Aż się głodna zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale! takie apetyczne, że nie mogę się wprost na nie napatrzeć... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe pierożki. Chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń