Fantastyczne, chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku gofry. Idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie. Ciasto przygotowujemy w sobotę wieczorem i wstawiamy do lodówki, a w niedzielę zaraz po wyciągnięciu smażymy pyszne gofry i cieszymy sie ich smakiem. Przepis znalazłam tutaj (klik). Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
1,5 szkl letniego mleka
6-8 łyżek roztopionego masła
3 łyżki cukru pudru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
2 jajka
2 szkl. mąki pszennej tortowej
14g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*
*wersja z proszkiem i drożdżami jest gotowa po ok 30 minutach. Jeśli ciasto leżakuje w lodówce przez noc wówczas nie dodajemy proszku do pieczenia tylko same drożdże. Drożdże instatnt nie wymagają rozcierania z cukrem.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, pojemnik przykryć woreczkiem lub talerzykiem i wstawić do lodówki na całą noc. (12-24h).
Rano piec gofry w rozgrzanej gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie bita śmietana, owoce, cukier puder i konfitura wiśniowa)
ciekawy przepisy, choć ja nie lubię czekać:)
OdpowiedzUsuńDusiu jeśli zrobisz je wieczorem to rano nie czekasz tylko masz od razu :D
UsuńOch jak ja żałuję, że nie mam gofrownicy:)Z drożdżami nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJa gofrownicę mam, ale niestety o dość słabej mocy i nigdy mi na niej gofry nie wychodziły, a próbowałam już trzech przepisów. Gdzieś przeczytałam, że aby gofry wyszły gofrownica musi mieć moc ok 1000 W, moja ma tylko 600. Jak myślisz - warto wypróbować ten przepis, bo za goframi po prostu szaleję i zawsze ubolewałam, że na moim sprzęcie nie wychodzą?
OdpowiedzUsuńwiesz.. ja mam gofrownice o mocy 700W Idealna byłaby właśnie powyżej 1000. W budkach z goframi maja gofrownice o mocy ok. 2200W To gwarantuje że gofry są szybko upieczone i są chrupkie. Mając gofrownicę o mniejszej mocy niestety gofry pieką się ciut dłużej i jest ryzyko że nie będa tak chrupkie jak powinny.... Ja wypróbowałam już wiele przepisów i póki co ten jest naszym ulubionym i piekłam z niego gofry juz kilkakrotnie :) Koniecznie przygotuj dodatki gdyz same nie smakuja tak dobrze ;) i wypróbuj..... może się uda... Najwyżej zrób z połowy porcji... a jesli uwielbiasz gofry to warto zainwestować w mocniejsza gofrownicę. Ja właśnie powoli dojrzewam do tej decyzji :D Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńGdzie można kupić taki sprytny uchwyt do tostów (gofrów)?
OdpowiedzUsuńja kupiłam w sklepie meblowym BRW na dziale "akcesoria" :) Pozdrawiam :)
UsuńŚwietny przepis! Skorzystam w niedzielny poranek!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ależ smakowite gofry z pięknymi dodatkami. :)
OdpowiedzUsuńKocham gofry, niestety też mam słabą gofrownice i podejrzewam, że póki jej nie zmienię to z dobrych gofrów nici. :)
OdpowiedzUsuń