Pyszna, stosunkowo szybka w przygotowaniu zupa. Ma delikatny smak i bardzo elegancki wygląd. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na pulpeciki:
250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 mała bułeczka pszenna namoczona w mleku
1/2 cebuli
1 jajko
sól, pieprz
Składniki na zupę:
3-4 ziemniaki
1,5 litra bulionu drobiowego
100 ml kwaśnej śmietany 12-180%
2 łyżki mąki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
natka pietruszki, kolendra
sól, pieprz
wykonanie thermomix:
cebulę rozdrobnić 3s/obr.7. Wszystkie składniki włożyć do misy i wyrobić 1 min/obr. wstecz./poz4. Uformować małe pulpeciki. Do misy wlać bulion, a do koszyczka wsadzić pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, świeże gałązki pietruszki i kolendry oraz pulpety. Koszyczek umieścić w naczyniu thermomixa. Gotować 30 min/100st/obr.1. Wyjąć koszyczek, dodać mąkę i śmietanę i zagotować 2 min/temp100/obr3. Zmiksować 10s/obr.8. Zawartość koszyczka przełożyć do zupy. Podawać udekorowane kolendrą.
wykonanie tradycyjne.
Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wyrobić i formować małe zgrabne kulki. Do garnka wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, świeże zioła i pulpety. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 30 min. Po tym czasie zaprawć śmietana wymieszaną z mąką. Podawać posypane świeżą kolendra i pietruszką.
Smacznego :)
Podoba mi się taka konkretna zupka :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Nigdy nie jadłam zupy z klopsikami. Musi smakować obłędnie, bo pięknie wygląda. Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :) czarywkuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńnigdy takiej nie jadłam, fajne te klopsiki
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta zupka :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy moj Mazur z Mazur rozpoznalby te zupe :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie bulgoce na kuchence :)
OdpowiedzUsuń