Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 lipca 2012

Tort lodowy tiramisu

 


Przepis Marthy Stewart miałam przygotowany do zrobienia już chyba z rok temu albo i dłużej... Doczekał się ;) Kasiu dziękuję Ci za pomoc przy tłumaczeniu, troszkę go jednak zmieniłam ;) Torcik lodowy jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort urodzinowy lub elegancki deser. Zapraszam Was na pyszny lodowy tort tiramisu.

Składniki na biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)

Żółtka ubić do białości z cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąki przesiać i wymieszać dodać do żółtek razem z ekstraktem. Zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszać. Tortownicę (24 cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut w temp 180 stopni. Wystudzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku a następnie przekroić na dwa blaty.

Składniki na syrop kawowy:
1 szkl. cukru
2/3 szkl wody
1,5 szkl mocnego espresso
1/3 szkl likieru kawowego Kahlua lub innego

Cukier z wodą podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Lekko wystudzić. Dodać espresso, likier i wymieszać. Wystudzić.

Składniki na warstwę śmietanową:
250g serka mascarpone*
300 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru

*można też pominąć tą warstwę i wierzch po prostu posypać wiórkami czekoladowymi

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek lekko zmiksować. Dodać śmietanę do serka (nie odwrotnie !) i jeszcze chwilkę zmiksować.

ponadto:
4 łyżki drobno zmielonej kawy
1l lodów o smaku tiramisu*
1l lodów o smaku caffe latte
kakao do posypania

*oryginalnie użyto lodów kawowych i espresso.

Do tortownicy włożyć pierwszy z blatów. Naponczować go bardzo mocno syropem (ok 1 szkl). Posypać równo 2 łyżkami mielonej kawy. Lody tiramisu zmiksować mikserem (końcówki - haki). Wyłożyć na naponczowany spod i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut. Wyjąć. Drugi z blatów wyłożyć na warstwę lodową i znów bardzo mocno naponczować. Posypać kawą. Lody caffe latte zmiksować robotem (końcówka - haki) i wyłożyć na blat wyrównując.
Do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (nr.12) nałożyć masę śmietanową i wyciskać okrągłe kulki miejsce w miejsce. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika na kilkanaście minut wcześniej by lekko lody odtajały i posypać kakao.
Smacznego :)




 
 

10 komentarzy:

  1. Jejku, wygląda niesamowicie!
    To musi być pyszne. Robiłam kiedyś lodowe tiramisu, było obłędne. A Twoje wygląda tak wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kojarzy mi się z bardzo specjalnymi okazjami, jest taki ładny
    ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Wygląda naprawdę przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę pracy przy ni, jest, ale wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny! Napewno pyszny! Czaochłonny, ale widać, że warto;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Nieźle się przy nim napracowałaś. Ale efekt niesamowity:) Musiał być cudownie pyszny:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. musiał być dobry, no i ładnie ozdobiony:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń