Przepis Marthy Stewart miałam przygotowany do zrobienia już chyba z rok temu albo i dłużej... Doczekał się ;) Kasiu dziękuję Ci za pomoc przy tłumaczeniu, troszkę go jednak zmieniłam ;) Torcik lodowy jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort urodzinowy lub elegancki deser. Zapraszam Was na pyszny lodowy tort tiramisu.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
Żółtka ubić do białości z cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąki przesiać i wymieszać dodać do żółtek razem z ekstraktem. Zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszać. Tortownicę (24 cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut w temp 180 stopni. Wystudzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku a następnie przekroić na dwa blaty.
Składniki na syrop kawowy:
1 szkl. cukru
2/3 szkl wody
1,5 szkl mocnego espresso
1/3 szkl likieru kawowego Kahlua lub innego
Cukier z wodą podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Lekko wystudzić. Dodać espresso, likier i wymieszać. Wystudzić.
Składniki na warstwę śmietanową:
250g serka mascarpone*
300 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
*można też pominąć tą warstwę i wierzch po prostu posypać wiórkami czekoladowymi
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek lekko zmiksować. Dodać śmietanę do serka (nie odwrotnie !) i jeszcze chwilkę zmiksować.
ponadto:
4 łyżki drobno zmielonej kawy
1l lodów o smaku tiramisu*
1l lodów o smaku caffe latte
kakao do posypania
*oryginalnie użyto lodów kawowych i espresso.
Do tortownicy włożyć pierwszy z blatów. Naponczować go bardzo mocno syropem (ok 1 szkl). Posypać równo 2 łyżkami mielonej kawy. Lody tiramisu zmiksować mikserem (końcówki - haki). Wyłożyć na naponczowany spod i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut. Wyjąć. Drugi z blatów wyłożyć na warstwę lodową i znów bardzo mocno naponczować. Posypać kawą. Lody caffe latte zmiksować robotem (końcówka - haki) i wyłożyć na blat wyrównując.
Do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (nr.12) nałożyć masę śmietanową i wyciskać okrągłe kulki miejsce w miejsce. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika na kilkanaście minut wcześniej by lekko lody odtajały i posypać kakao.
Smacznego :)
Jejku, wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne. Robiłam kiedyś lodowe tiramisu, było obłędne. A Twoje wygląda tak wspaniale!
Pozdrawiam:)
kojarzy mi się z bardzo specjalnymi okazjami, jest taki ładny
OdpowiedzUsuń;-)
Wspaniały! Wygląda naprawdę przepięknie:)
OdpowiedzUsuńTrochę pracy przy ni, jest, ale wygląda super:)
OdpowiedzUsuńAleż cudny!
OdpowiedzUsuńpiękny! Napewno pyszny! Czaochłonny, ale widać, że warto;)
OdpowiedzUsuńale cudo!
OdpowiedzUsuńMmmmm... wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Nieźle się przy nim napracowałaś. Ale efekt niesamowity:) Musiał być cudownie pyszny:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
musiał być dobry, no i ładnie ozdobiony:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie