Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 listopada 2013

Pianka tęczowa zebra




Dzisiaj troszkę kolorowo na przekór pogodzie :) Coś dla dzieci, ale zapewniam Was że nie tylko im posmakuje :) Pyszna delikatna pianka na bazie mleka skondensowanego i galaretek. W podobnym klimacie były już tutaj (klik) oraz tutaj (klik). Taką piankę pamiętam robiła moja mama, ale w uboższej wersji ;) Były to zazwyczaj jeden, góra dwa kolory w pucharkach wlane tylko dwoma warstwami. Dzisiejszy pomysł na zebrę podpatrzyłam na blogu Magda Kucharzy. Jest dużo efektowniejszy i radośniejszy. Jeśli lubicie leciutkie desery - polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
3 galaretki w różnych kolorach (np. niebieska, żółta i czerwona)
ok 450-500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
100g białej czekolady
250ml śmietany kremówki
ok. 1 łyżeczka cukru pudru


Galaretki rozpuścić osobno każdą w 1 szklance wrzątku. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia. Mleko skondensowane (bardzo dobrze schłodzone w lodówce lub chwilę w zamrażarce) ubić mikserem na pianę. Powinno podwoić objętość. Podzielić na trzy części. Do każdej dodać wcześniej rozpuszczoną galaretkę i dokładnie zmiksować raz jeszcze. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dno na środek wlewać po trzy łyżki najpierw czerwonej, potem niebieskiej i żółtej pianki. Czynności powtarzać do wyczerpania składników. Odstawić do zastygnięcia. 
Gdy dobrze stężeje przełożyć na paterę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku. Wysmarować nią wierzch i boki pianki, a następnie obsypać dokładnie tartą białą czekoladą. Smacznego :)



 
 
 

14 komentarzy:

  1. Wow, ale to pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!
    Przepis odhaczyłam! Z przyjemnością wypróbuję.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne ciasto, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piekne to ciasto. takie pozytywne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda REWELACYJNIE i pewnie tak samo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle efektowna :) Musiała być cudownie delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje dzieciaki byłyby zachwycone:) Pięknie sie prezentuje... Zapraszam na dyniowe babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajeczne! Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam na mojego początkującego bloga o fotografii: http://adrian-fotoblog.blogspot.com jeśli ci się spodoba możesz zostawić komentarz i dodać do obserwowanych

    OdpowiedzUsuń
  10. Eliza jesteś najlepszą,na weekend będzie zebra u mnie wnlodowce a.Córcia pomorze mi ja zrobić. Mysle czy można jakis owoc dac?tylko jak to dzieci różnie z owocem w torcie. Ale wygląda obłędnie. Przypomina mi kolor lodów i dzieciństwo. Moja mama tez robiła takie pianki z owocami wlasnie. Ale jeden kolor zazwyczaj :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Z owocami chyba też by można ale to bardziej w pucharkach jako deser chyba.... tak myślę ;)

      Usuń