Zupy z dyni już pojawiły się już na blogu dwukrotnie. Pierwszy przepis był z dodatkiem białego wina (klik), drugi dyniowo-pomidorowy (klik) . Dzisiejsza propozycja jest mocno uproszczona, ale nie mniej pyszna. Z dodatkiem pysznego mleczka kokosowego. Jeśli w tym sezonie jeszcze nie jedliście zupy dyniowej to polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
2 ziemniaki
1 marchewka
ok. 1/4 dużej dyni (ok 1 kg miąższu )
2 łyżki masła
500ml mleczka kokosowego (klik)
ok 2 szkl wody+2 kostki drobiowe domowe (klik) lub rosół
przyprawa warzywna (klik)
sól
imbir
cynamon
Dynię obrać i pokroić w kostkę (można wcześniej chwilę podgotować ją na parze, by skórka lepiej odchodziła). Ziemniaki i marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Całość wrzucić na rozgrzane masło i chwilę podsmażać. Podlać odrobiną wody i dusić ok 15 minut. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem kokosowym, wodą (lub rosołem). Dodać przyprawy i gotować do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Podawać z kleksem śmietany i grzankami. Smacznego :)
Cudne zdjecia! A dyniowe zupy z mlekiem kokosowym naleza do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńchodzi za mną dynia :) spogląda z każdego zakamarka... czas na zupę krem :) dzięki za przepis, skorzystam! :)
OdpowiedzUsuń