Kocham przedświąteczne przygotowania. W grudniu ruszą pełną parą, a teraz póki jeszcze powolutku kompletuję domowe przyprawy i półprodukty, które posłużą do pieczenia Świątecznych ciast. Dzisiaj na tapecie jest syrop piernikowy. Idealny jako dodatek do kawy czy deserów. Cudownie aromatyczny pachnący Świętami i piernikami :) Przepis z Kuchni Lidla z moimi zmianami. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
500ml wody
laska cynamonu ok 15 cm
1 płaska łyżeczka imbiru
10 goździków
1-2 laski wanilii
sok z 1 mandarynki
1 łyżeczka soku z cytryny
200g brązowego cukru
W rondelku umieścić korę cynamonu, imbir, nacięte laski wanilii (ziarenek nie wyjmujemy tylko ją nacinamy) i zalewamy wodą. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut. Po tym czasie przecedzamy najlepiej przez filtr do kawy lub gęstą gazę. Odcedzony napar wlewamy z powrotem do rondelka, wrzucamy korę cynamonu w kawałku, wyskrobujemy ziarenka wanilii dodając je razem z laskami. Dodać cukier i gotować kolejne 15-20 minut do zgęstnienia do konsystencji syropu. Następnie wyjąć cynamon i laski wanilii. Dodać sok z cytryny i mandarynki. Chwilkę jeszcze podgrzewać a następnie przelać do buteleczki. Syrop idealnie nadaje się jako dodatek do kawy, do deserów, lodów czy ciast. Smacznego :)
Taki syrop musi być wspaniały :)
OdpowiedzUsuńSyrop brzmi i wygląda wyśmienicie))) mam pytanie czy będzie choć poświata tego smaku jeśli użyje cynamonu i cukru wanilinowego z paczuszki??? nawet nie wiem czy powinnam pytać))
OdpowiedzUsuńcynamon może być mielony, cukier wanilinowy to zdecydowanie nie to samo co cukier waniliowy. Oczywiście można zrobić ale bogatszy smak będzie jednak z prawdziwymi laskami wanilii :)
Usuńzrobiłam z moimi "pseudo" składnikami, w smaku piernikowy na maksa ale konsystencja jakaś dziwna bo "kiślowata" i jakby się rozwarstwił??))
Usuńoj to coś nie tak. Ma mieć konsystencję syropu takiego ciut gęściejszego jak na kaszel ;) a kiślowata może dlatego że jak jest cynamon i imbir mielony to się nie przecedziły , goździki się rozgotowały i zrobił się kisiel ;)
UsuńŚwitny pomysł, chyba się skuszę i też zrobię taki syropek:-)
OdpowiedzUsuńwłasnie rozmyślałam nad tym, czy nie zrobić sobie takiego syropu do owsianki. a skoro natknęłam się na Twój, bardzo fajny przepis to znaczy, że przeznaczenie przeówiło ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
Kusząco wygląda. Jak miód. Chętnie zrobię taki syrop :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Zrobię coś takiego ,bo kusi bardzo, a ja lubię wszelkie piernikowe pychotki.
OdpowiedzUsuńA jakbym zrobiła bez mandarynki i cytryny, dużo syrop straci na smaku? Czy mocno czuć te smaki w syropie? Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńoczywiście można bez cytryny i mandarynki :) Starci cześć aromatu ale też będzie pyszny :) Pozdrawiam :)
UsuńPiernikowy robiłam rok temu:) Z nutą mandarynki musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, do kawy by mi się przydał. Pytanie jak długo można go przechowywać ??
OdpowiedzUsuńPytanie brzmi jak długo się uchowa ;) A tak na serio to myślę że spokojnie wytrzyma dwa miesiące :)
Usuńtaki domowy syrop, ojej! widzę go nie tylko w kawie, ale także na pancakes lub tostach francuskich, albo w gorącej owsiance! o tak, w owsiance! :)
OdpowiedzUsuńJuż pachnie świętami Mmm :):)
OdpowiedzUsuń