Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


24 listopada 2013

Syrop piernikowy z mandarynką do kawy i deserów




Kocham przedświąteczne przygotowania. W grudniu ruszą pełną parą, a teraz póki jeszcze powolutku kompletuję domowe przyprawy i półprodukty, które posłużą do pieczenia Świątecznych ciast. Dzisiaj na tapecie jest syrop piernikowy. Idealny jako dodatek do kawy czy deserów. Cudownie aromatyczny pachnący Świętami i piernikami :) Przepis z Kuchni Lidla z moimi zmianami.  Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
500ml wody
laska cynamonu ok 15 cm
1 płaska łyżeczka imbiru
10 goździków
1-2 laski wanilii
sok z 1 mandarynki
1 łyżeczka soku z cytryny
200g brązowego cukru


W rondelku umieścić korę cynamonu, imbir, nacięte laski wanilii (ziarenek nie wyjmujemy tylko ją nacinamy) i zalewamy wodą. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut. Po tym czasie przecedzamy najlepiej przez filtr do kawy lub gęstą gazę. Odcedzony napar wlewamy z powrotem do rondelka, wrzucamy korę cynamonu w kawałku, wyskrobujemy ziarenka wanilii dodając je razem z laskami. Dodać cukier i gotować kolejne 15-20 minut do zgęstnienia do konsystencji syropu. Następnie wyjąć cynamon i laski wanilii. Dodać sok z cytryny i mandarynki. Chwilkę jeszcze podgrzewać a następnie przelać do buteleczki. Syrop idealnie nadaje się jako dodatek do kawy, do deserów, lodów czy ciast. Smacznego :)
 
 

18 komentarzy:

  1. Taki syrop musi być wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Syrop brzmi i wygląda wyśmienicie))) mam pytanie czy będzie choć poświata tego smaku jeśli użyje cynamonu i cukru wanilinowego z paczuszki??? nawet nie wiem czy powinnam pytać))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cynamon może być mielony, cukier wanilinowy to zdecydowanie nie to samo co cukier waniliowy. Oczywiście można zrobić ale bogatszy smak będzie jednak z prawdziwymi laskami wanilii :)

      Usuń
    2. zrobiłam z moimi "pseudo" składnikami, w smaku piernikowy na maksa ale konsystencja jakaś dziwna bo "kiślowata" i jakby się rozwarstwił??))

      Usuń
    3. oj to coś nie tak. Ma mieć konsystencję syropu takiego ciut gęściejszego jak na kaszel ;) a kiślowata może dlatego że jak jest cynamon i imbir mielony to się nie przecedziły , goździki się rozgotowały i zrobił się kisiel ;)

      Usuń
  3. Świtny pomysł, chyba się skuszę i też zrobię taki syropek:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie rozmyślałam nad tym, czy nie zrobić sobie takiego syropu do owsianki. a skoro natknęłam się na Twój, bardzo fajny przepis to znaczy, że przeznaczenie przeówiło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie;)
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusząco wygląda. Jak miód. Chętnie zrobię taki syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny! Zrobię coś takiego ,bo kusi bardzo, a ja lubię wszelkie piernikowe pychotki.

    OdpowiedzUsuń
  8. A jakbym zrobiła bez mandarynki i cytryny, dużo syrop straci na smaku? Czy mocno czuć te smaki w syropie? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można bez cytryny i mandarynki :) Starci cześć aromatu ale też będzie pyszny :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Piernikowy robiłam rok temu:) Z nutą mandarynki musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny pomysł, do kawy by mi się przydał. Pytanie jak długo można go przechowywać ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie brzmi jak długo się uchowa ;) A tak na serio to myślę że spokojnie wytrzyma dwa miesiące :)

      Usuń
  11. taki domowy syrop, ojej! widzę go nie tylko w kawie, ale także na pancakes lub tostach francuskich, albo w gorącej owsiance! o tak, w owsiance! :)

    OdpowiedzUsuń