Kolejny drożdżowy wypiek z dodatkiem dyni. Tym razem bagietki. Cudownie mięciuteńki środek, lekko chrupiąca skórka, pachnące ziołami, z dodatkiem ulubionych ziaren. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
600g mąki pszennej typ 650
50g jasnego sezamu
30g czarnego sezamu
50g ziaren słonecznika
60g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli (jeśli dynia wcześniej była doprawiana to 1,5 łyżeczki)
ok 200ml letniej wody
3 łyżki oleju
3 łyżki prażonej cebuli
wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę. Na wierzch rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem,
zalać połową wody i podsypać mąką z boków. Odstawić na 10 minut. Po tym
czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne
ciasto. 3min/obr.interwał. Pod koniec wyrabiania wsypać ziarna i cebulkę.
Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąc i przełożyć na
stolnicę. Leciutko wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej uformować
podłużną bagietkę, ponacinać ją ukośnie i ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. W tym
czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Na dole ułożyć mały garnuszek z wodą.Wstawić bagietki i piec ok 25-30 minut na złoto. Upieczone studzić na kratce. Smacznego :)
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie
elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod
przykryciem.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąc i przełożyć na stolnicę. Leciutko wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej uformować podłużną bagietkę, ponacinać ją ukośnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Na dole ułożyć mały garnuszek z wodą. Wstawić bagietki i piec ok 25-30 minut na złoto. Upieczone studzić na kratce. Smacznego :)
świetnie wyglądają, bardzo fajny kolor mają:d
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńAleż bym sobie teraz zjadła taką kanapeczkę! Narobiłaś mi apetytu... :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne te bagietki! Ojej, aż miło popatrzeć :)
OdpowiedzUsuń