Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 listopada 2013

Kourabiedes (κουραμπιέδες) - greckie bożonarodzeniowe ciasteczka




Kourabiedes (κουραμπιέδες) to cudownie pyszne ciasteczka, idealnie kruchuteńkie, wprost rozpływające się w ustach. Piecze się je tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia  w Grecji. Uwierzcie - można się w nich zakochać. Z podanej porcji wyjdzie Wam ok 35 ciasteczek ale zdradzę wam sekret, że jak zrobicie z podwójnej porcji to i tak znikną w sekundzie. One uzależniają! Przepis znalazłam na stronie "Pod siódmym niebem" i polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
300g mąki pszennej (jeśli dajemy wodę różaną to ciut więcej)
90g masła
175g spry (lub margaryny)*
60g cukru pudru
1 żółtko
1-2 łyżki brandy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g płatków migdałów lub drobno posiekanych obranych
1 łyżeczka cukru waniliowego (klik)
20 ml wody różanej

ponadto:
cukier puder do posypania

*spry to rodzaj bezwonnego tłuszczu u nas ciężko dostępny. Obecnie do kupienia na Cyprze ;)  Można go zastąpić miękką margaryną

Masło i spry (lub margarynę) ucieramy, dodajemy obydwa cukry, a następnie żółtko, wodę różaną i brandy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drobno posiekane (nie zmielone!) migdały. Ciasto dokładnie wyrobić, ulepić kulę i odstawić na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie przełożyć na oprószony mąką blat i formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu natychmiast grubo posypać cukrem pudrem. Wystudzić. Smacznego :)


 
 
 

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jest produktem uboczny po robieniu olejku różanego. Ma wiele zastosowań. Można ją kupić w Kuchniach Świata ;)

      Usuń
    2. Albo na allegro :) Bardzo popularna w kuchni indyjskiej, często dodawana do deserów np. :) Można ją też zrobić samemu, ale potrzebne byłyby świeże płatki róż ;)

      Usuń
    3. No ja pewnie zrobię w przyszłym roku ;)

      Usuń
    4. wiecie powidła z ucieranych płatków róży robiła moja babcia, znam ten produkt, dzięki za info odnośnie wody różanej:)

      Usuń
  2. smacznie wyglądają, przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają i smacznie i pysznie. I wcale się nie dziwię, że tak szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a bez tej wody różanej, da radę?

    OdpowiedzUsuń