Pyszna zapiekanka. Powstała na bazie mojego ulubionego zapiekanego kalafiora (klik). Dzisiejsza wersja wzbogaciłam o żółtka, boczek i przyprawy typowe dla spaghetti carbonara. Kto powiedział, że ten smak pasuje tylko do makaronu? Kalafior wyszedł obłędny z cudownie chrupiącą skorupką. Tak na prawdę niewiele zostało do obiadu bo każdy podskubywał po kawałeczku ;) Moja córcia wcinała, aż jej się uszy trzęsły, zastanawiałam się kiedy się zorientuje że je kalafiora za którym normalnie nie przepada ;) Polecam Wam baaardzo. Zapiekanka jest szybka i baaardzo dobra :)
Składniki:
1 kalafior (można dorzucić kilka różyczek brokuła)
350 ml mleka
1 kalafior (można dorzucić kilka różyczek brokuła)
350 ml mleka
2 żółtka
1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki mąki
50g masła
120g startego sera żółtego (ostrego w smaku)
100g (duża kulka) startego sera mozzarella
2 łyżki parmezanu
sól
sól
1 łyżka przyprawy do spaghetti carbonara Kamis
1/2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżki bułki tartej
100g boczku
Kalafiora podzielić na różyczki i lekko podgotować w wodzie lub na parze. Naczynie żaroodporne natłuścić i podsypać leciutko bułką tartą. Ułożyć w nim różyczki kalafiora.
Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na chrupko. Sery żółte mieszamy. W rondelku gotujemy: mleko, masło, żółtka i mąkę (do
zgęstnienia) ciągle mieszając rózgą. Dodajemy boczek i 3/4 żółtego sera i doprawiamy.
Gotujemy chwilkę do rozpuszczenia się sera. Powstałym sosem polewamy
kalafiora. Posypujemy resztą żółtego sera a na
koniec leciutko posypujemy bułka tartą. Zapiekać ok. 20 minut w temp.
200 stopni do zezłocenia. Podawać jako samodzielną zapiekankę lub jako dodatek do obiadu. Smacznego.
smaczna zapiekanka
OdpowiedzUsuńAle się głodna zrobiłam. mi by smakowało:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie kalafiora! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo ,za swietny przepis na kalafiora.Jest przepyszny dzis go zrobilam i nie moge sie poprostu od niego oderwac tak jest smazny.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)
Usuń