Brownie chodziło za mną od kilku dni... Myślałam, że rozchodzę ale się nie udało ;) Dzisiaj zrealizowałam więc swoją zachciankę. Ciasto (klik) dodatkowo wzbogaciłam o gotowane gruszki w winie, potem pomyślałam, że fajnie będzie się to komponowało z lekko słodko-słonym masłem orzechowym i kremem z bitej śmietany. Całość przełamałam lekko solonym sosem karmelowym Dorotuś (klik). Wyszło obłędnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak polecić Wam i to baaardzo ! :)
Składniki na gotowane gruszki:
4 gruszki
1/2 szkl białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
Gruszki obrać, wyciąć delikatnie środek i podzielić na ćwiartki. Wino i gruszki umieścić w rondelku i gotować pod przykryciem ok 4 minuty. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.
Składniki na brownie:
135g gorzkiej czekolady
70g mlecznej czekolady
170g solonego masła (lub zwykłego i duża szczypta soli)
170g brązowego cukru
3 jajka
35g kakao
95g mąki pszennej
Czekolady połamać na kawałki i podgrzać w rondelku razem z cukrem i
masłem do momentu rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Miksując wbijać
kolejno jajka i wymieszane i przesiane kakao z mąką. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do
pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać.Na wierzchu poukładać ćwiartki gruszek na całej powierzchni (najpierw dookoła a potem na środku) leciutko (!) je dociskając Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp.
180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i tortownicy. Wystudzić.
Składniki na masło orzechowe:
170g solonych orzeszków ziemnych
1 łyżeczka miodu
30g miękkiego masła
Orzeszki umieścić w malakserze i miksować do uzyskania konsystencji pasty, Dodać miód i masło i miksować jeszcze chwilę. Krem rozsmarować na wierzch ciasta brownie.
Składniki na krem śmietanowy:
250g serka mascarpone
250ml śmietany kremówki 36%
1,5 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek mascarpone zmiksować lekko i dodać do niego partiami śmietanę mieszając delikatnie łyżką. Gdy się połączą krótko zmiksować. Rozprowadzić na wierzchu i bokach ciasta.
Składniki na sos karmelowy:
1/4 szkl cukru
1 łyżka wody
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka masła
1 szczypta soli
2-3 łyżki mleka
ponadto:
orzeszki ziemnie solone do posypania na wierzch
orzeszki karmelizowane (klik) do obsypania boków lub siekane orzeszki ziemne
Cukier i wodę umieścić na patelni i podgrzewać do momentu, aż uzyska piękny bursztynowy kolor (ok 4-5 min). Po tym czasie zdjąć z ognia dodać śmietanę i masło i dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste dodać mleka znów podgrzewając na patelni. Wszystko zależy od tego jaki gęsty karmel uzyskamy na początku i o jakim stopniu zabarwienia chcemy go uzyskać. Należy uważać by go nie przypalić. Sos zgęstnieje jeszcze jak wystygnie.
Sosem polać ciasto a wierzch posypać solonymi orzeszkami ziemnymi
Smacznego :)
Aż ślinka leci od samego patrzenia. Zdjęcia piękne, ciasto wygląda pysznie, a ja nie mogę od niego oderwać wzroku. Fantastyczne składniki. No...już nic nie powiem :) Pychota. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńChyba każdy z nas lubi takie smaki! Brownie, karmel i przełamująca gruszka:) Mmmm
OdpowiedzUsuńOd samego widoku przybyły mi 2kg. :D
OdpowiedzUsuńniesamowity! czysta rozkosz jedzenia:D
OdpowiedzUsuńSama nazwa kusi ;) 'Torcik obłędny'.
OdpowiedzUsuńRozpływam się ... miam ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda baaardzo apetycznie :) długo nie zastanawiałabym się nad zjedzeniem takiego torciku :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący :) I pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMega kaloryczna rozkosz <3
OdpowiedzUsuńIleż w nim dobroci! Coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuńTo już bardziej tort niż zwykłe brownie. Musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńlooks delicious
OdpowiedzUsuńBakery Cassamia
przepiekne,jaki jest czas jego wykonania?
OdpowiedzUsuńjak każdy torcik wymaga trochę pracy. Pieczenie ok 35 minut +studzenie + wykonanie ciatsa i ma W sumie jakieś 2 godziny
UsuńWygląda na bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńoj , muszę koniecznie go spróbować…….wygląda smakowicie…..
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
a mozna do gotowania urzyc czegos bezalkocholu?
OdpowiedzUsuńMożna w soku np jabłkowym ale to już nie będzie to samo ;)
Usuń