Sprawdzaliście kiedyś skład kupnej przyprawy do piernika? W zdecydowanej większości z nich listę składników otwiera cukier...potem dopiero imbir, cynamon, kardamon czasem gorczyca, pieprz.. i tyle... Domowa przyprawa do piernika jest dużo bogatsza w smaki i aromaty. Cudowna, aromatyczna, pachnąca, intensywna. Idealna do świątecznych wypieków, które niebawem opanują nasze kuchnie. Myślę że to najwyższa pora na jej przygotowanie ... staropolski piernik dojrzewający już niebawem powinniśmy przygotowywać by zdążyć na Święta. Przepis znalazłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię - Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
45g mielonego cynamonu
10g mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka goździków
1,5 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego lub 1 łyżeczka ziarnistego
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 duże laski wanilii pokrojone w kawałki
1 duża gwiazdka anyżu
skórka z 1 cytryny*
skórka z 2 pomarańczy*
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i bardzo dokładnie zmiksować. Przyprawę przesypać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.
*jeśli nie dodamy skórek cytrynowych i z pomarańczy przyprawa nie wymaga przechowywania w lodówce. Smacznego :)
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i bardzo dokładnie zmiksować. Przyprawę przesypać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.
*jeśli nie dodamy skórek cytrynowych i z pomarańczy przyprawa nie wymaga przechowywania w lodówce. Smacznego :)
Spisałam już listę przypraw i w tym roku też zrobię sama :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńz pewnością taka domowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńOj namieliłaś tego sporo. Ale się nie dziwię. Taka przyprawa do wielu wypieków się przydaje nie tylko do piernika. Bardzo dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza:)
OdpowiedzUsuńSuper. Ja też zrobię, bo uwielbiam taką domową. :)
OdpowiedzUsuń