Zielona zupa :) Tak ochrzciły ją moje dzieci :) I mimo, że kolor nie przypadł im do gustu to smak jak najbardziej :) Odrobina zieleni zimą :) Przepis znaleziony w książce "Benedyktyńskie smaki i smaczki" Polecam :)
Składniki:
450g szpinaku (może być mrożony)
1 duża cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
7 szklanek bulionu drobiowo-warzywnego (ok. 1750ml)
3 jajka
6 łyżek tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
śmietanka kremowa (opcjonalnie)
grzanki czosnkowe lub czosnkowe tosty
Umyty szpinak pokroić (mrożony rozmrozić i lekko odcisnąć na sitku). Cebulę drobno pokroić. Oliwę wlać do głębokiego rondla i krótko podsmażyć szpinak i cebulę. Po kilku minutach dodać wywar i gotować na małym ogniu ok 30 min. W osobnej miseczce zmiksować jajka, parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zupę zmiksować, dodać zawartość miseczki i zmiksować raz jeszcze. Podgrzać ale nie zagotować(!)
Smacznego :)
rzeczywiście dzieciaki ją dobrze ochrzciły ale u mnie był podobny problem z kremem z porów, niby wszystkim brzydko wyglądał a każdy się nią zajadał:D
OdpowiedzUsuńA mi się podoba i smak (szpinak+czosnek+parmezam=rewelacja:-)) i kolor (takie trochę zieleni zimą sprawia, że myśli same biegną ku wiośnie:-)).
OdpowiedzUsuńCzy jajka użyte do zupy mają być surowe czy gotowane? :)
OdpowiedzUsuńsurowe zmiksowane z parmezanem. Wcześniej jak zwykle muszą być dokładnie umyte, wyszorowane i sparzone wrzątkiem.
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź :)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź :)
Usuń