Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


25 lutego 2013

Babka z musem jabłkowym bez jajek



Błyskawiczna i pyszna babka. Wilgotna i mięciuteńka z cudownym aromatem przyprawy do piernika. W smaku trochę go przypomina.... To takie pomieszanie piernika z murzynkiem. Dla nas rewelacja. Przepis znaleziony w książce "Ciasta i desery". Polecam baaardzo :)


Składniki:
1,5 szklanki przecieru jabłkowego*
125g masła
3/4 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 łyżka kakao
20g przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody

*ja użyłam domowego. Prażone jabłka z cynamonem i cukrem. Ilość cukru w babce należy  dostosować do słodyczy musu jabłkowego.


wykonanie thermomix:
Masło umieścić w naczyniu. Mieszać 70 st/obr2/3 min. Dodać pozostałe składniki i miksować 3min/obr.5
Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą (klik). Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany i konfiturą wiśniową.

wykonanie tradycyjne:
Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier i mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą (klik). Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany i konfiturą wiśniową. Smacznego :)


 
 
 
 

13 komentarzy:

  1. świetnie wygląda:) ja uwielbiam takie wilgotne ciacha:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna ta twoja babeczka:) wyborna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! Niesamowite, że ciasto jest bez jajek a mimo to tak pięknie rośnie ;) Chętnie przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Och lubię takie ciasta:-), idealne na Wielkanoc i nie tylko:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest piękna, widać,że wilgotna. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wyglada! Lubie takie wilgotne babki...

    OdpowiedzUsuń
  7. dzisiaj kupiłam taka foremkę i poczynię babkę Mam mus z papierówek tylko nie wiem czy nie będzie za rzadki Jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój tez nie był bardzo gęsty ;) Myślę że będzie fantastycznie smakowało :)

      Usuń
  8. Mmm, wygląda bardzo smakowicie, taka mięciutka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna babka ! Dziękuję za świetny przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy moze byc na zwyklej blaszcze jak na chleb.

    OdpowiedzUsuń