Błyskawiczna i pyszna babka. Wilgotna i mięciuteńka z cudownym aromatem przyprawy do piernika. W smaku trochę go przypomina.... To takie pomieszanie piernika z murzynkiem. Dla nas rewelacja. Przepis znaleziony w książce "Ciasta i desery". Polecam baaardzo :)
Składniki:
1,5 szklanki przecieru jabłkowego*
125g masła
3/4 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 łyżka kakao
20g przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
*ja użyłam domowego. Prażone jabłka z cynamonem i cukrem. Ilość cukru w babce należy dostosować do słodyczy musu jabłkowego.
wykonanie thermomix:
Masło umieścić w naczyniu. Mieszać 70 st/obr2/3 min. Dodać pozostałe składniki i miksować 3min/obr.5
Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać
ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok.
45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem
pudrem lub polać polewą (klik). Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany i konfiturą wiśniową.
wykonanie tradycyjne:
Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier i mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą (klik). Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany i konfiturą wiśniową. Smacznego :)
świetnie wygląda:) ja uwielbiam takie wilgotne ciacha:) mniam!
OdpowiedzUsuńcudowna ta twoja babeczka:) wyborna!
OdpowiedzUsuńświetna babka:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Niesamowite, że ciasto jest bez jajek a mimo to tak pięknie rośnie ;) Chętnie przygotuję!
OdpowiedzUsuńOch lubię takie ciasta:-), idealne na Wielkanoc i nie tylko:-)
OdpowiedzUsuńJest piękna, widać,że wilgotna. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglada! Lubie takie wilgotne babki...
OdpowiedzUsuńdzisiaj kupiłam taka foremkę i poczynię babkę Mam mus z papierówek tylko nie wiem czy nie będzie za rzadki Jak myślisz?
OdpowiedzUsuńmój tez nie był bardzo gęsty ;) Myślę że będzie fantastycznie smakowało :)
UsuńMmm, wygląda bardzo smakowicie, taka mięciutka, pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszna babka ! Dziękuję za świetny przepis ! :)
OdpowiedzUsuńCzy moze byc na zwyklej blaszcze jak na chleb.
OdpowiedzUsuńWypróbowana - pyszna :-)
OdpowiedzUsuń