Obłędnie kremowy, delikatny i pyszny sernik. Zakochałam się w połączeniu wanilii gruszki i żurawiny przy tym deserze (klik) i postanowiłam stworzyć sernik w tym klimacie. Udało się.... To jeden z najlepszych serników jakie jadłam..... Jeśli lubicie kremowe smaki - polecam baaardzo :)
Składniki na spód:
220g ciasteczek digestive
50g białej czekolady
70g miękkiego masła
Ciasteczka zmiksować. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz masło. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej spód dokładnie wylepić ciasteczkową masą. Wstawić na ok. 20 min do lodówki
Składniki na masę serową:
770g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego
400g mleka skondensowanego słodzonego
200ml śmietany kremówki 30%
3 jajka
2 laski wanilii (wyskrobać ziarenka)
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 puszka (850ml) gruszek w lekkiej zalewie
Składniki na masę śmietanową:
200g śmietany 12-18%
2 łyżki cukru pudru
Gruszki pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie tortownicy na ciasteczkowym spodzie. Wszystkie składniki masy serowej bardzo dokładnie zmiksować. Masę wylać na gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temp, 170 stopni (można piec w kąpieli wodnej lub na najniższym poziomie ustawić blaszkę z wodą. Po tym czasie wyjąć, składniki masy śmietanowej wymieszać i wylać na wierzch sernika. Z musu żurawinowego zrobić kleksy a patyczkiem zrobić esy floresy. Wstawić do tej samej temperatury na 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć, a sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny i już w miarę sztywny wstawić do lodówki na całą noc (zdjąć obręcz tortownicy by sernik oddychał)
Składniki na mus żurawinowy:
150g suszonej żurawiny
zalewa z gruszek
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
100ml różowego wina
sok z 1 dużej cytryny
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i chwilę gotować, następnie zmiksować bardzo dokładnie blenderem. Masę przetrzeć przez sito a przetarty mus gotować jeszcze chwile do zgęstnienia. Słodycz uzupełnić ewentualnie cukrem lub dodać soku z cytryny. Wystudzić.
Przed podaniem sernik wyjąć z lodówki ok 30 minut wcześniej. Podawać polany musem żurawinowym.
Smacznego :)
Elizo, on jest obłędny,po prostu wspaniały!:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo kusząco:) zwłaszcza mus żurawinowy:)
OdpowiedzUsuńpuszyste niebo o smaku wanilii:)
OdpowiedzUsuńMus żurawinowy - obłędny <3
OdpowiedzUsuńojej jaki obłędny:) brak słów mmmm
OdpowiedzUsuńostatnio zakochałam się w sernikach i próbuję coraz to ciekawsze piec, a twój wydaje się być bardzo smaczny:) zapisuję sobie przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością wanilii musi być mega waniliowy!! A te gruszki i żurawina, to już niebo! Wygląda wspaniale!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Eliza cieplutko!
Pani Elizo, czy gdybym dała "surowe" gruszki, to bardzo zmieni się smak sernika? I czym zastąpić syrop z gruszek? Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmożna oczywiście tylko lepiej żeby nie były bardzo twarde :) A syrop można zastąpić jakimś np napojem z gruszek lub np. sokiem jabłkowym :) Syropu w puszcze jest ok 400ml :) No i oczywiście dostosować trzeba ilość cukru :) Tez będzie pysznie :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za ekspresową odpowiedź :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJest wspaniały, uwielbiam takie serniki:-) a do tego piękne zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, zakochałam się :)
OdpowiedzUsuńPani Elizo sernik wyszedł cudowny....mmmm pycha :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJaka jest róznica pomiedzy pieczeniem w kąpilei wodnej a zwykłym pieczeniem?
OdpowiedzUsuńczy on jest badrdziej delikatny i puszysty?
sernik pieczony w kąpieli wodnej jest bardziej kremowy i delikatny
Usuńpotrzebuje przepis na jakiś lekki puszysty i wilgotny sernik
OdpowiedzUsuńwszystkie serniki z bloga sa wilgotne ;) Nie lubię suchych serników :)
Usuń